možete imati problema na carini

MLEKO, MESO, KROMPIR... Ukoliko putujete u Grčku, zaboravite na OVU HRANU - evo šta smete da unesete u zemlju

Postoje detaljni propisi šta smete od hrane da ponesete u Grčku.

Destinacije
08:50h Autor:
MLEKO, MESO, KROMPIR... Ukoliko putujete u Grčku, zaboravite na OVU HRANU - evo šta smete da unesete u zemlju
Foto: Profimedia

Ukoliko niste još otišli na letovanje, a planirate da otputujete na more u Grčku i uz to da ponesete i neke namirnice, kako biste mogli da uštedite nešto novca - dobro obratite pažnju na sledeće propise.

Naime, u ovoj zemlji se od 2016. primenjuju zabrane unosa hrane proizvedene van Evropske unije. Međutim, na sreću naših ljudi, proteklih godina se i nije baš mnogo poštovala, ali se situacija sada malo promenila. Mada, ako se pridržavate određenih smernica, ništa vam ne može poremetiti letovanje sa vašom decom.

Grčka, Plaže
foto: Profimedia

Prema odredbi Evropske unije, ukoliko putujete u zemlju koja je njena članica iz države koja nije u sastavu EU, ne možete da ponesete bilo kakve mlečne ili mesne proizvode. Sa druge strane, možete spakovati do pet kilograma voća i povrća, sa izuzetkom krompira, kao i jaja i med.

Takođe, dozvoljene su i ograničene količine ribe ili ribljih proizvoda, tačnije, 20 kg sveže ili prerađene ove vrste namirnica.

Grčka
foto: Profimedia

Odredbom je obuhvaćeno i mleko za bebe u prahu, hrana za odojčad i posebna hrana potrebna iz medicinskih razloga. Količina svega navedenog ne sme da bude veća od dva kilograma. Dopušteno je i uneti istu količinu hrane za kućne ljubimce propisane zbog zdravstvenih razloga.

Na granici nećete imati problema, ukoliko ponesete čokoladu, keks, vodu, sokove, pirinač, makarone, kao i slične proizvode u vrednosti do 300 evra po putniku, odnosno do 150 evra za mlađe od 15 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs