Hit ostrvo

GRČKO OSTRVO NA KOJE SE UPRAVO PRESELILO POLA HOLIVUDA: Skupo mesto razvrata i bluda gde se opijaju i kupaju goli

Ima li trenutno prestižnije destinacije na svetu od Mikonosa?

Galerije
16:11h Autor:
1 / 9 Foto: Profimedia

Ostrvo Mikonos je najprestižnija destinacija za letovanje. Tamo trenutno letuje pola Holivuda. I kao da granice ne postoje dok odmor traje, slavni glumci i pevači ne haju za paparace - oni se opijaju, zabavljaju, goli kupaju i maksimalno koriste sve resurse Mikonosa.

Zbog toga vas danas upoznajemo sa najatraktivnijim Grčkim ostrvom...

1.) Na ostrvu ima oko 15.000 stalnih stanovnika, ali tokom užurbanih letnjih meseci to se može povećati i do 50.000. A na celom ostrvu radi samo 30 taksija! Što može biti problem, ako nemate svoje vozilo.

2.) Na Mikonosu je snimljen veliki broj filmova, a jedan od njih je Bornov identitet.

3.) Postoje pelikani koji lutaju po rivi, a ova priča o pelikanima datira još iz perioda 1954. godine kada je ribar posle oluje pronašao pelikana Petrosa, poznatog i kao najpoznatijeg pelikana na svetu. On je na kraju postao pratilac meštana. Od tada su pelikani zaštitni znak Mikonosa.

4.) Mikonos ima pravilo u kojem se zahteva da vrata i prozori budu obojeni plavom, zelenom ili crvenom bojom. Ovo datira iz tradicije gde su mornari farbali svoja vrata u plavo, farmeri su ih farbali zelenom, a svi ostali crvenom bojom. Kuće su, s druge strane, sve ofarbane u belo – boju koja pomaže da se kuće ohlade tokom vrelih letnjih meseci.

Mikanos
foto: Profimedia

5.) Mikonos je nekada bio popularna destinacija pirata koji su ovde dolazili zbog pića, muzike i zabave tokom 1900-ih. Zanimljivo je da je takođe bio predmet redovnih gusarskih racija zbog svoje lokacije u Egejskom moru - ali verovatno ne u isto vreme!

6.) Grci znaju da organizuju svadbu, a Mikonjani su eksperti. Ako ste ikada gledali filmove Mamma Mia ili Moja velika mrsna pravoslavna svadba, tačno ćete znati o čemu govorimo!

7.) Na Mikonosu ima mnogo magaraca, a to datira još od davnina kada su bili veredni ratara i neimara. Većina porodica koje žive u ruralnijim područjima posedovale su magarca i često su ih koristile kao prevozno sredstvo za kretanje. Tradicionalno, neveste bi čak i jahale do crkve i nazad na magarcu.

8.) Tokom istorije, Mikonos je bio prilično siromašno ostrvo sa ograničenim poljoprivrednim resursima. Sve do posle Drugog svetskog rata, to jest - pedesetih godina prošlog veka kada su umetnici, boemi, članovi kraljevske porodice i poznate ličnosti otkrile ovo grčko ostrvo, dovodeći sa sobom turiste. Mikonske vetrenjače su istorijski podsetnik na poljoprivrednu prošlost ostrva.

Mikanos
foto: Profimedia

9.) Prema istorijskim izvorima, grad Mikonos su u 11. veku osnovali Jonjani iz Atine, jedno od četiri glavna plemena u staroj Grčkoj. Tada je obližnje ostrvo Delos imalo prilično veliku populaciju, a Mikonos je korišćen kao tranzitno mesto kada se putuje i izlazi iz Delosa. Oh, kako su se stvari promenile!

10.) Mikonos je dobro poznat kao središte kulture i umetnosti, a Mikonos Bijenale se održava svake neparne godine kao simpozijum za umetnost i filozofiju. U protekle dve decenije otvoreno je nekoliko galerija koje predstavljaju neke od najboljih savremenih umetnika – domaćih i međunarodnih. Ako ste ljubitelj umetnosti, Mikonos vas neće razočarati.

1 / 10 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs