alis ruzvelt

PUŠILA NA KROVU BELE KUĆE, IGRALA POKER, U TAŠNI NOSILA BODEŽ: Ćerku AMERIČKOG predsednika niko nije mogao da kontroliše

Teodor Ruzvelt je imao ćerku koja je bila snažna koliko i on i koju do kraja života nije uspeo da ukroti.

Zanimljivosti
Autor:
PUŠILA NA KROVU BELE KUĆE, IGRALA POKER, U TAŠNI NOSILA BODEŽ: Ćerku AMERIČKOG predsednika niko nije mogao da kontroliše
Foto: Profimedia

Alis Ruzvelt je bila najstarije dete nekadašnjeg predsednika SAD Teodora Ruzvelta. Bila je veoma ekscentričnija i prva ćerka koja je ikada kročila u Belu kuću. Postala je snažno i neobuzdano lice pokreta Nova žena početkom 1900. Plesala je na krovovima milionera i nosila zmiju i bodež u svojoj tašni.

Rođena je kao jedina ćerka Teodora Ruzvelta i njegove prve žene Alis Hetvej Li, koju je puno voleo. Hetvej je rano umrla, a uzrok smrti je bio otkazivanje bubrega, koje je usled trudnoće prošlo neopaženo - dva dana nakon rođenja ćerke, na Dan zaljubljenih 1884. godine, na četvrtu godišnjicu njihove veridbe i istog dana kada je umrla Tedijeva majka.

Alis Ruzvelt
foto: Profimedia

Iako je tada 25-godišnji Tedi ćerku nazvao po preminuloj ženi, bio je toliko očajan zbog gubitka žene da ćerku nije mogao da zove po imenu, Alis Li, već ju je zvao "beba Li". Ne samo da Ruzvelt nikada više nije izgovorio Alis, već to nije dozvoljavao nikome oko njega.

Prve godine njenog života bile su usamljene i izolovane. Tedi je otišao na ranč u Severnoj Dakoti, a ćerku je ostavio kod svoje sestre Ane u Njujorku. Tamo je lovio bizone, ali je često mislio na ćerku i pisao joj pisma. Za to vreme Alis je živela sa tetkom Anom, koja je imala veliki uticaj na nju jer je i sama bila snažna i nezavisna žena i želela je da i Alis postane takva.

Kada se Tedi vratio sa puta 1886. oženio je ljubav iz srednje škole Edit. Porodica se preselila na Long Ajlend, a par je imao dobio petoro dece. Međutim, tenzije su ubrzo izbile između njegove najstarije ćerke i nove žene.

Alis Ruzvelt
foto: Profimedia

Alis je često bila ljuta jer je otac nije zvao po imenu, zbog čega se osećala odbačenom i verovala je da više voli svoju drugu decu. Kako je odrastala, postajala je sve snažnija i nezavisnija, zbog čega je Edit htela da je pošalje u internat. Alis je rekla ocu da će ga "poniziti ukoliko je tamo pošalje". Umesto toga, poslali su je opet kod tetke Ane u NJujork.

Alis je bila devojka koju svu svi ogovarali

Alis je bila protiv braka, nije verovala muškarcima, ali zbog svoje snažne ličnosti i samačkog života, koje je u to vreme bilo šokantno, postala je predmet tračeva. I Ruzvelt je na neki način bio posramljen ćerkinim životom, a kada je postao predsednik SAD 1901. godine, Alis je odmah postala jedna od prvih i najvećih ličnosti 20. veka.

Godinu dana od početka njegovog mandata Alis je krstarila jahtom Vilhelma II od Nemačke i pokupila pažnju širom sveta. Vilhelm je kasnije nazvao jahtu po njoj i postavio njenu sliku na brod. Međutim, ona je to ignorisala i nervirala ju je pažnja medija, a njen hladan stav doveo je do toga da se javnost samo još više zaljubi u nju.

- Postala je jedna od najcenjenijih žena na svetu - napisao je Tribune o Alis, koja je tada imala 17. Dobila je nadimak princeza Alis, a kada bi je videli sa muškarcem, ljudi su komentarisali kako se udala.

Alis Ruzvelt
foto: Profimedia

Mediji su bili tamo kada je postala prva žena koja je vozila automobil od Njuporta do Bostona, kada je pušila u javnosti i često na krovu Bele kuće, žvakala žvaku, igrala poker, nosila pantalone, provodila se cele noći i spavala do podne. U tašni je nosila bodež, ljubimca zmiju i kopiju Ustava, a Njujork Herald je je pisao kako je izgledao njen društveni život tih 15 meseci: imala je 407 večera, 350 balova, 300 žurki, 680 čajanki i 1.706 društvenih poziva.

Dva puta joj je bio zabranjen ulazak u Belu kuću nakon što je njen otac napustio funkciju: jednom jer je u dvorištu sahranila vudu lutku žene sekretara rata Vilijama Hovarda, a drugi put jer je ogovarala novog predsednika Vudroa Vilsona.

Kada je Ruzvelt preminuo 1919. godine, Alis je preuzela političke ciljeve svog oca.

Dok je bila na turneji po Aziji, upoznala je svog budućeg supruga, kongresmena Nikolasa Longvorta. On je bio bogati ženskaroš, a puno je ličio i na njenog pokojnog oca. Venčali su se u Beloj kući 1906. Alis je tada tortu presekla mačem jer joj nož nije bio dovoljno oštar.

I tokom zajedničkog života su često izlazili, a u braku su ostali do njegove smrti 1931. godine.

Alis Ruzvelt
foto: Profimedia

Nakon njegove smrti, Alis je ušla u vezu sa senatorom Vilijamom Borahom tokom 1920. i tvrdila je da je ćerka koju je rodila 1925, njeno jedino dete, zapravo njegovo. Njena ćerka Paulina borila se sa depresijom i zavisnošću sve do smrti 1957, ostavljajući Alis da brine o svojoj unuci.

Alis je i kasnije bila aktivna u politici i bila je član nacionalnog odbora direktora "America First" (komiteta posvećenog održavanju neutralnosti SAD tokom Drugog svetskog rata - do Perl Harbura). Bila je prijateljica sa porodicom Kenedi, Nikson i Džonson.

Posle dvostruke mastektomije i zdravstvenih problema tokom 80-ih, umrla je u 96. godini 20. februara 1980.

Pogledajte još fotografija iz života ove neverovantne žene:

1 / 6 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs