zemlja izlazećeg sunca

Gejše čekaju u redovima za wc, a onda puste vodu na dugme: Upoznajte se sa potpuno drugačijom kulturom Japana!

Navodno na ulici od policajca možete pozajmiti novac ukoliko van je nešto hitno!

Destinacije
15:35h Autor:
Gejše čekaju u redovima za wc, a onda puste vodu na dugme: Upoznajte se sa potpuno drugačijom kulturom Japana!
Foto: Shutterstock

Japanski arhipelag smešten je u obliku polumeseca u pravcu severoistok – jugozapad duž takozvanog "vatrenog prstena" Tihog okeana, gde se na dnu mora susreću dve tektonske ploče. Iz ovog razloga a odmah nakon Indonezije, Japan je zemlja sa najvećim brojem vulkana i zemljotresa, što je rezultiralo često neodoljivo lepom prirodom.

7 glavnih karakteristika japanaca

Ako bi ukratko trebalo da opišem Japance, suština osnovnih karakternih osobina ove nacije otprilike bi stala u sedam reči: istrajnost, odanost, smirenost, ljubaznost, čast, poštenje i poštovanje. Istrajnost u svemu što započnu, odanost tradiciji i porodici, smirenost u svakom pogledu, ljubaznost prema svima, časnost i poštenje, i poštovanje u ophođenju prema drugima.

Kako funkcionišu Japanci na dnevnom nivou

U japanskom društvu akcenat je na jedinstvu grupe (porodica, škola, posao), a ne na pojedincu. Poenta međusobnog razgovora nije diskusija, već izgradnja međusobnog odnosa i dolaženje do razumevanja. Japanci su vaspitani da prihvataju stvarnost kakva god ona bila, i retko ćete od nekog čuti neistinu. Ipak, s obzirom da su poslovično suzdržani prema nepoznatima, nije zgoreg znati da kada Japanac kaže "da", to znači razumem, a ne "slažem se".

Kada kaže: "to je malo teže", on misli: "ne". Reč "ne" slabo je u upotrebi, jer se kao direktan odgovor smatra donekle uvredljivim.

Susret nove tehnologije i tradicije - Red za javni toalet čekaju u tradicionalnim nošnjama gejše, a onda na dugme puste vodu na wc šolji

Iako su Japanci tehnološki "otišli dalje" od bilo koje druge nacije, ako malo zagrebete ispod površine, iza svakog japanskog čuda XXI veka krije se već pomenuta, veoma duboko ukorenjena tradicija. Žena obučena u tradicionalni kostim (ponajviše nalik uobičajenim predstavama gejši), u redu za javni toalet u kojem su funkcije wc šolje na dugmiće i senzore, jedna je od svakodnevnih tipičnih slika suprotnosti modernog Japana.

foto: Shutterstock

Krađu smatraju jako sramotnim činom

Japanci su vaspitani da krađu smatraju patetičnim i sramotnim činom.

Poznato je da u Japanu zaista možete nemarno ostaviti torbu na klupi, na ulici, i vratiti se nakon na primer 24 sata našavši je na istom mestu, netaknutu. Kada se uverio da je ovo istina, jedan turista iz Amerike imao je simpatičnu opasku: "U mojoj zemlji, ili bi nestala za par minuta, ili bi neko pozvao policiju da prijavi podmetnutu bombu u napuštenoj torbi".

1 / 3 Foto: Profimedia

U zemlji gotovo bez kriminala, jer se on u Japanu svodi mahom na jakuzu (yakuza), japansku mafiju koja se u poslednjih par decenija optužuje za korporativni kriminal, japanski policajci se osim patroliranja uglavnom bave problemom zamena parkiranih bicikala i davanja direkcija turistima. Zvuči potpuno nestvarno da ako ste zaboravili novac, a hitno vam je potreban, od uličnog policajca u Japanu navodno možete pozajmiti novac i vratiti mu u roku od par dana.

Japan je i jedna od top 3 najbezbednijih država na svetu. Na ovoj listi Japan se nalazi na visokom trećem mestu, odmah nakon zanemarljivo malenih Monaka i Islanda.

Ako idete trbuhom za kruhom, otiđite ovde: 5 država u kojima se živi bogato i bezbedno!

foto: Shutterstock

Japanci preterano rade

Japanci imaju prilično visoke lične standarde i naporno rade. Postoji stepen težnje perfekcionizmu čije se nepostignuće ponekad, ali ipak sve ređe, završi samoubistvom. Jer nije nepoznata činjenica da Japanci umeju i po 16-17 sati da provedu radeći, a oženjenom Japancu treba i po sat vremena do posla, jer sa porodicama žive u predgrađima gde su stanovi jeftiniji. Priča o mašinovođi brzih vozova koji je zakasnio na stanicu 3 minuta i zbog toga izvršio samoubistvo, jedna je od mnogih urbanih legendi koje se godinama unazad prepričavaju među strancima. Takođe, mladić od 29 godina izvršio je samoubistvo u jednoj medijskoj kući u Japanu pošto je bio premoren od posla i nespavanja.

Međutim, iako se i dalje nalazi u prvih 25, mnogi ne znaju da već više od decenije Japan više nije u vrhu neslavne liste po broju samoubistava, i da su na primer nama bliska Mađarska, Litvanija i Rusija, a naročito svetski broj 2, Južna Koreja, zemlje koje su odavno premašile Japan na ovoj nepopularnoj listi. Japan se danas nalazi na 17-tom mestu sa godišnje čak dva puta manjom stopom samoubistava nego u skoro tri puta manjoj Južnoj Koreji, ali je jednom stečen loš glas izgleda prilično teško popraviti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs