baštovanstvo

Kraljice svake bašte: Kako da pripremite ruže za sledeću sezonu!

Najviše posla oko ruža ima na jesen, ali će vam one s prvim toplim danima uzvratiti svojom neizmernom lepotom i mirisom.

Bašta
Autor:
Kraljice svake bašte: Kako da pripremite ruže za sledeću sezonu!
ruže, Foto: Profimedia

Jesen je idealno vreme za sadnju ruža. Uz pravilnu negu i malo truda ruže će godinama krasiti vaš vrt ili balkon, mamiće poglede svojim elegantnim cvetovima, a neke sorte i opojnim mirisom.

Ruže je bolje saditi u jesen nego u proleće, i to se radi sve dok je zemlja suva i dok se ne smrzne.

Priprema zemljišta bitan je korak.

Prvenstveno treba obratiti pažnju na lokaciju, jer ruže vole mesto sa dosta svetlosti, minimum 4 sata, prozračno i bez vlage koja se zadržava i pogoduje razvoju gljivičnih obolenja. One su prilagodljive i otporne na osrednje kvalitetno zemljište. Ipak, da biste imali lepo odgajenu ružu koja će cvetati tokom cele sezone, pre sadnje pripremite zemljište.

Ako je zemljište podvodno sprovedite drenažu tako što ćete prokopati kanale za odvođenje vode. Glinovito zemljište, ilovaču ili peskovito zemljište pomešajte sa humusnim, kompostnim kako biste poboljšali mineralni sastav. Takođe, nove ruže nikada ne bi trebalo saditi na mestu stare.

Bašta u oktobru: Koje cveće trenutno cveta, a koje treba posaditi!

Engleske ruže
Engleske ružefoto: Profimedia

Najpopularnije sorte ruža

Kada ste pripremili zemljište đubrenjem, pozabavite se sortom ruža. Svaka sorta ima svoju prednost. Starinske sorte ruža imale su manu - cvetale su samo jednom, početkom proleća. Zahvaljujući engleskom selekcionaru koji je ukrštanjem postigao očuvanje izgleda i produžio cvetanje, nastala je nova sorta - tzv. engleske ruže. Njihov šarm proizilazi iz prelepih velikih cvetova koji mirišu i izgledaju tako vintage.

Čajevke su među omiljenima za branje za vaze. Njih karakteriše snažan porast i visoki izdanci sa krupnim cvetom na kraju svake grane. Cvetovi su čvrsti, sa velikim brojem latica, uglavnom mirisni, velikog izbora boja.

Penjačice ili puzavice stvaraju novu dimenziju u vrtu. Rastu i do 4m, pogodne su za formiranje pergola, cvetnih živih ograda, maskiranje zidova i neuglednih pozadina. Zamislite ispijanje kafe pod svodom od ruža - uživaćete u lepoti svojih ruža, naročito u činjenici da ste ih sami odgajali.

Gajite ruže na balkonu: Uz pomoć ovog trika one će cvetati i bujati iako su u saksiji!

Ruža penjačica
Ruža penjačicafoto: Shutterstock

Minijaturne ruže i ruže stablašice posebna su sorta ruža. Ako nemate prostora a ipak želite da svoj omiljeni kutak na balkonu ili čak u kući ukrasite ružama, ove sorte možete zasaditi u elegantnu žardinjeru. Cvetovi mini ruža imaju svu lepotu standardnih, ali dodatna čar je u tome što su sitne.

Postupak sadnje

Kada se odlučite za omiljenu ružu, potrebno je da sadnice potopite u kofu sa vodom, da koren upija. Pre sadnje treba skratiti koren i odstraniti sve što je oštećeno. Jamu možete nađubriti, tako što ćete đubrivo pomešati sa humusom, ali vodite računa da koren ne dolazi direktno na đubrivo.

Prema savetima stručnjaka, razmak između mini ruža treba da bude 30 centimetara, čajevki i hibrida 40, a između penjačica po dva-tri metra.

Mesto gde je ruža iskalemljena mora biti potopljeno u zemlju, 2-3 cm ispod nivoa zemlje. Pažljivo nanesite još usitnjene zemlje i napravite malu humku iz koje treba da izviruju grane. Slobodni vrhovi grana neka budu 3-5 cm.

Ako sadite u saksiji, neka bude veća, jer ruže imaju veliki koren. Potrudite se da zimi sklonite saksije ili ih zaštitite npr. džakom ili teglama.

Jesenje orezivanje

U toku leta odstranjuju se samo precvetali cvetovi, ispod vršnih listova. Na jesen se vrši orezivanje. Skraćuju se samo vrhovi ruža kako bi se zaštitile od snega i vetra, ostavljaju se duži izdanci do proleća. Nakon hladnoće i snega, na proleće se odstranjuju preostali izmrzli, sasušeni i oštećeni delovi.

Najlepša bela bašta na svetu: Čaroban vrt u čast princeze Dajane! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Čajevke i floribunde treba orezati tako da imaju kružni, čašasti raspored. Na jačim granama ostaviti od 5-7 okaca, a na slabijim 3-4 okca.

Penjačice se orezuju najviše za trećinu, vodeći računa o pravilnom formiranju grma. Ostavljaju se skeletne grane jer se cvetovi formiraju na dvogodišnjim izbojcima. Da bi se iniciralo ponovno cvetanje posle precvetavanja bočne izbojke orezati na 2-5 okaca.

Grmolike ruže orezivati samo za trećinu. Minijaturne ruže - skratiti grane na oko polovinu visine. Ruže stablašice obavezno orezivati u jesen kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme stablašica treba orezivati kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratiti na polovinu.

Nakon orezivanja, ruže zagrnite do pola, a u februaru ih odgrnite i prihranite. Prolećnim orezivanjem možete tempirati cvetanje, jer se cvetovi obično pojavljuju šest nedelja nakon orezivanja.

Blagotvorno dejstvo ruže: Dobitna kombinacija za glatku i sjajnu kožu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs