Navodnjavanje zavisi od tipa zemljišta

Nega voća i povrća u proleće i leto: Ovako se pravilno održava bašta!

Osim toga, postoje metode i prakse pomoću kojih će vašim biljkama biti potrebno manje navodnjavanja, a istovremeno ćete imati još bolje rezultate

Bašta
16:34h Autor:
Nega voća i povrća u proleće i leto: Ovako se pravilno održava bašta!
Foto: Shutterstock

Kada je reč o navodnjavanju povrća, prema nekim stručnjacima, manje je više, posebno u područjima bez suše, gde posebno novi povrtari čine grešku i previše zalivaju.

Navodnjavanje zavisi od tipa zemljišta, pa će tako ilovača zadržati duže vodu nego peskovita tla. Zato prvenstveno odredite koji je tip zemljišta na kojem su zasađene vaše biljke.

Odredite tip zemljišta, a onda ga poboljšajte!

Osim toga, postoje metode i prakse pomoću kojih će vašim biljkama biti potrebno manje navodnjavanja, a istovremeno ćete imati još bolje rezultate.

Redovno obrađujte zemlju

Važno je i redovno kultivisati površine u bašti. Češćim okopavanjem ćete razbiti pokoricu zemlje, pa će ona lakše prihvatati vlagu iz vazduha.

Okopavanje radite u kasnim popodnevnim, gotovo večernjim satima, kako bi zemlja mogla da primi rosu preko noći. Nemojte okopavati ujutro, jer će onda tokom dana zemlja izgubiti vlagu.

Takođe, okopavanje ili prozračivanje vilama bi trebalo uraditi i tri dana nakon što je pala dobra kiša, kada možete nagrnuti zemljom povrće, a to posebno važi za paradajz, papriku, boraniju, grašak, bundeve, krompir, patlidžan, šargarepu. Okopavanjem sprečavate i korov, koji se zajedno sa povrćem bori za vodu i hraniva u zemljištu.

Nemojte da prestanete sa okopavanjem bašte u letnjem razdoblju, jer je to najtoplije doba godine. Osim toga, jesenje kiše dolaze brzo i često, a okopana zemlja će lakše primiti padavine, nego ona koja je neokopana i zbijena.

Ovako se pravi organsko đubrivo: Bašta će vam bujati bez otrova i pesticida!

foto: Shutterstock

Malčiranje zadržava vlagu

Malčiranje takođe odlično služi za zadržavanje vlage u zemljištu. Ali, nemojte ga obaviti prerano. U proleće, kada ima dovoljno padavina, nije potrebno malčirati. Tlo malčirajte kada nastupe vrući kasno-prolećni i letnji dani. Pre malčiranja svakako dobro prozračite zemljište okopavanjem.

Koje materijale koristiti za malčiranje

Kod krastavaca, lubenica, tikvica i dinja, dakle povrća koje ima lozu, malčirajte pre nego loza počne da se širi, jer ako malčirate kasnije, moraćete da pomerite lozu sa zemlje, što bi biljku moglo da ošteti. Kada je reč o plodovitom povrću, kao što je paradajz i paprika, pričekajte da padnu prvi cvetovi i zametne se plod, te nakon toga malčirajte gredice.

Vreme i temperatura vode su važni

Jako je važno i vreme kada zalivate. Povrće zalivajte ili rano ujutro, kada voda može biti i hladnija, ili kasno uveče, kada bi trebalo da bude odstajala. Možda će vas zavarati izgled biljaka tokom dana - izgledaće klonulo, ali to je sasvim normalna pojava tokom viših temperatura u kojoj se biljka prilagođava vremenskim uslovima. Biljke proveravajte ujutro i uveče, ako više ne izgledaju klonulo, nemojte ih zalivati.

Nepravilnim zalivanjem šokirate povrće

Nemojte razmaziti svoje biljke. Ako ih prečesto zalivate, one se navikavaju i njihov koren se ne razvija u dubinu, nego površinski. Biljke su neverovatno prilagodljive i imaju sposobnost da izvuku vodu iz dubljih slojeva zamljišta. Povremeno uzmite motiku i prokopajte u zonu gde je koren biljke najaktivniji. Ako je tamo zemlja vlažna, biljka ne treba vodu.

Kada sadite i sejete, u rupe i roviće svakako izlijte vodu. Takođe, verovali ili ne, dobro je zaliti biljke nakon kiše, pogotovo ako se radilo o slabijem pljusku. Čestim, laganim zalivanjem, posebno ako koristite nastavak za raspršivanje (tuš, ružu), samo ćete površinski hidrirati zemlju, a ta voda će brzo ispariti. Koristite kantu za zalivanje bez nastavka i zalivajte odmah uz stabljiku, ali pripazite da ne vlažite lišće, posebno ako zalivate ujutro.

Kod paprike, paradajza, patlidžana, boranije, vodu možete obilno izliti u kanale između redova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs