Napravite sami

Ovako se pravi organsko đubrivo: Bašta će vam bujati bez otrova i pesticida!

Ako želite da gajite povrće bez štetnih pesticida isprobajte ovo tečno đubrivo
Bašta
20:14h Autor:
Ovako se pravi organsko đubrivo: Bašta će vam bujati bez otrova i pesticida!
Foto: Thinkstock

Veštačka đubriva nisu zdrava, a i skupa su, pa eto dva argumenta da u svojoj bašti što više koristite prirodna i sasvim besplatna tečna đubriva od koprive i gaveza.

Najrasprostranjenija je upotreba zelenog đubriva od koprive, koje je bogato azotom, ali ukoliko dodate i gavez, kojega kao i koprive ima tokom cele sezone vegetacije u povrtnjaku, obogatićete ovu prihranu kalijumom, piše dobarzivot.net.

Način pripreme đubriva i razređivanje su jednaki, stoga u bašti u jednakim količinama koristite mešavinu gaveza i koprive.

Možete ga koristiti i praviti zajedno ili odvojeno. Sprema se jednostavno:

U plastičnu posudu se na 1 kg naseckanih, usitnjenih, svežih listova nalije 10 litara vode. Ostavi se na sunčanom mestu, pokrije samo mrežom kako bi bilo vazduha za fermentaciju te se jednom dnevno promeša.

Čudo od rastvora za sobne biljke: Sa ovim cvećari vraćaju život uvenulom cveću!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Praktično je naseckane biljke staviti u mrežastu vreću za krompir koju ćemo onda potopiti u vodu i svakoga dana prevrtati. Na taj način dobićemo tečno đubrivo koje ne mora da se cedi, nego ga jednostavno dodajte u vodu i ostavite da biljke odrade posao.

Tečno đubrivo je spremno za upotrebu nakon tri nedelje. Razređuje se s vodom u razmeri 1 : 10, a biljke se zalivaju jednom nedeljno.

Ako ga koristimo za gnojenje gredica pre setve, primenjuje se nerazređeno. Čuva se na hladnom mestu kako bi se izbeglo ponavljanje fermentacije, pa se može koristiti tokom cele godine.

Jedine kulture koje ne podnose azotno đubrivo od koprive su pasulj, grašak, crni i beli luk, kao i paradajz. Redovno pođubrivanje u bašti zahtevaju: tikvice, bundeve, patlidžan, paprika, kupus, kelj, brokoli i karfiol.

5 genijalnih načina da iskoristite ljuske od jaja: Ne bacajte ih, one su suvo zlato!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs