Začini u saksiji

4 SVETE BILJKE: Ovo svako dvorište mora da ima zato što one i leče i štite dom i porodicu!

Ako volite male zelene oaze na svojoj terasi, a nemate mnogo prostora, ipak postoji nekoliko načina kako da ih upotpunite, oplemenite i proširite.

Bašta
Autor:
4 SVETE BILJKE: Ovo svako dvorište mora da ima zato što one i leče i štite dom i porodicu!
Foto: Shutterstock

Baštovanstvo zahteva mnogo planiranja, a biljke se u skladu sa godišnjim dobima smenjuju. A ako uz baštovanstvo volite i da koristite određene biljke kao začine, počnite sa uzgajanjem ove četiri lekovite biljke.

Lako se održavaju, ne zahtevaju mnogo prostora, a oplemenjuju svaki prostor.

Tamjan

Tamjan je osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama. Raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim i manje vlažnim uslovima. Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet, pa mogu da zaštitite od virusnih infekcija. Eterična ulja u tamjanu, takođe, pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Tamjanika
foto: Shutterstock

Origano

Origano vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a ovaj mirisni član porodice nane dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu. Karvakrol, limonen i drugi antioksidativni spojevi, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Origano
foto: Shutterstock

Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a koja se lako uzgaja u bašti. Tradicionalno se koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može da pogoduje i zdravlju imunog sistema. Bogat je raznim fitohemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno.

Ruzmarin

Ruzmarin je jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, a ovaj aromatični zimzeleni grm koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini.

Poreklom je sa Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama. Bogat je ruzmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim spojevima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs