Maslačak je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Maslačak je trajna zeljasta biljka. Iz njegovoga korena koji je pod zemljom blago razgranat, na površini izbija lišće koje odmah poleže po zemlji. Cveta od marta do maja jarko žutim cvetovima. Listovi maslačka su jake zelene boje i nazubljeni.
Maslačak uspešno raste na svim zemljištima, ali mu najviše odgovaraju vlažne livade.
Sadrži veoma korisne lekovite materije poput kalijuma, smole, eteričnog ulja, inulina (u korenu), vitamina C i gvožđa.
Maslačak pomaže kod raznih oboljenja. Koristi se i za jelo, kao salata, turšija, čorba, varivo, zamena za kafu, za spremanje travarice, lekovit med, koristi se kao tinktura, sušen, cedi se medicinski sok.
Lekovita svojstva maslačka
Veruje se da maslačak popravlja krvnu sliku, čisti organizam od toksina, može da ublaži reumatske tegobe. Pomaže lučenje žuči i čisti jetru.
Veoma blagotvorno deluje na stomačne probleme. Pošto je dobar diuretik, odličan je za urinarne tegobe. Pogodan za bubrežne bolesnike i ljude sa peskom i kamenom u mokraćnim kanalima.
Povoljno deluje i na rad metabolizma i želuca.
Čaj od malsačka - priprema:
Dve kašičice korena i/ili listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Ujutro i uveče popijte po šoljicu, najbolje pola sata pre jela.