Uradite to još danas

Stavite kašičicu sa mešavinom šećera i vode u dvorište: Razlog je izuzetno bitan!

Možda zvuči neverovatno, ali kašičica s mešavinom šećera i vode može da spase pčele, ljude i našu planetu

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Ideja o ostavljanju kašike s mešavinom šećera i vode u dvorištu širi se internetom i društvenim mrežama. Čini se neobičnom, ali za nju postoji vrlo dobar razlog koji bi svakoga trebalo da podsakne da uradi isto.

 

Pčele su izuzetno važna bića za opstanak naše planete, ali tužna je i zabrinjavajuća činjenica da ti vredni insekti izumiru. Pčele hrane 90 odsto svetske populacije i imaju ogroman zadatak jer oprašuju gotovo trećinu hrane koju jedemo.

 

Cveće koje isceljuje: 7 najefikasnijih biljaka protiv reume, išijasa, stresa!

foto: Shutterstock

Za poslednjih pet godina populacija pčela pala je za jednu trećinu. Da pčele izumru, čovečanstvu bi ostale još četiri godine života, napominje britanski zoolog Dejvid Atenborou.

Ali situacija nije beznadežna. Postoji jedna stvar koju svako od nas može da uradi - u pitanju je zamisao koja se ovih dana širi velikom brzinom, kako bismo pomogli opstanku pčela, ljudi i planete Zemlje.

Dejvid Atenborou ima jednostavan savet za svakoga: u kašici pomešajte šećer i vodu i ostavite je u svom dvorištu.

 

Počeo da buši plastičnu kofu: Krajnji rezultat poželećete odmah u svojoj bašti! (VIDEO)

foto: Shutterstock

U ovo doba godine pčele često izgledaju kao da umiru ili kao da su već mrtve, ali uopšte se ne mora da se radi o tome. Pčele jednostavno mogu da se umore i može da im ponestane energije da se vrate u košnicu. Posledica toga može biti da košnica nestane.

 

Jednostavna mešavina šećera i vode okrepiće iscrpljenu pčelu i pomoći joj da se vrati u košnicu, objašnjava Atenborou i daje recept: pomešajte dve kašike belog šećera s jednom kašikom vode i mešavinu stavite u kašiku kako bi pčela mogla da dođe do nje.

Opstanku pčela i ljudi možete da pomognete na još jedan način: posadite cveće na svom balkonu ili pustite divljem cveću da zauzme jedan ugao vašeg dvorišta. Biće to pravi užitak za pčelice!

 

Kupili ste bosiljak, a on je ubrzo uvenuo: Jednostavna caka da vam se to ne ponovi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs