Jedna od najzdravijih namirnica

10 trikova da otkrijete da li je med zaista potpuno prirodan: Upotrebite papirni ubrus!

Ukoliko med nakon nekog vremena ne probije papir znači da je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probiće papir nakon samo nekoliko sekundi. Saznajte kako još možete da proverite kvalitet meda
Nutricija 02.11.2014. - 14:14h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Iako je samo detaljnom analizom moguće proveriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji pomažu da odgonetnete poreklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja.

 

1. Čitanje sastava na poleđini tegle meda prvi je korak koji pomaže u odabiru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Proizvođači moraju da naznače sastav meda i njegov procenat u količini.

 

2. Prirodni med nije lepljiv, testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju. Naime, pravi med bi koža trebalo da upije. Ukoliko masa trljanjem postaje lepljiva, znači da takav med sadrži šećer ili veštačke zaslađivače.

 

Kako da brzinskom dijetom sa medom izgubite 2 do 3 kilograma za samo 3 dana saznajte OVDE.

 

3. Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni da postane penast i prepun mehurića.

 

4. Nekoliko kapi meda na papirnatom ubrusu takođe otkriva čistoću sastava. Naime, ukoliko med nakon nekog vremena ne probija papir znači da je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probiće papir nakon samo nekoliko sekundi.

 

5. Trik kojim se pčele služe u odbrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi je siguran test za ispravnost meda. Stoga jednostavno malo meda treba da stavite u blizini mrava, ukoliko je prirodan mravi će ga zaobići.

 

Kako da telo negujete medom od glave do pete pročitajte OVDE.

 

6. Voda pomešana s čistim medom je najlakši indikator sastava meda - čisti med će se u vodi zgrudvati i pašće na dno čaše, dok će lažni početi da se otapa.

 

7. Bockanje u ustima i osećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

 

Koji je najzdraviji med saznajte OVDE.

 

8. Med namažite na parče hleba, ispod čistog će hleb da postane tvrd, dok će lažni da navlaži površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu.

 

9. Pomešajte malo meda sa žumancem. Ako je med čist, kada umutite žumance, izgledaće kao da je kuvano.

 

10. Čisti med se vremenom kristalizuje, veštački i nakon podužeg čuvanja zadržava tečni sastav poput sirupa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...