Popularna u uređenju domova

Biljka novca i sreće: Zamija uspeva i u najgorim uslovima!

Treba da je zalivate otprilike jednom mesečno pa čak i ređe. S vodom nikako ne preterujte jer zbog previše vode rizon počinje da truli, a listovi da žute

Bašta
Autor:
Biljka novca i sreće: Zamija uspeva i u najgorim uslovima!
Foto: Shutterstock

Biljke prostoru daju dodatnu živost i lepotu. No, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga za zelenilo, drugi imaju osećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

No, biljka s kojom se oko takvih stvari ne trebate brinuti je - zamija. Prema feng šuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju - laka.

Ovu sobnu biljku mora da ima svaka kuća: Čisti vazduh od svih zagađenja!

Ova zimzelena biljka podreklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju treba da pazite tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusovih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepeni.

Najlepše balkonsko cveće: Terasa će vam postati omiljeno mesto za opuštanje! (FOTO)

Treba da je zalivate otprilike jednom mesečno pa čak i ređe. S vodom nikako ne preterujte jer zbog previše vode rizon počinje da truli, a listovi da žute.

Zamija se razmnožava deljenjem rizoma odnosno izdanka, listovima ili delovima stabljike, a prilikom razmožavanja morate da budete strpljivi, jer se gromoljasti deo stvara jako sporo. Cveta od sredine leta do rane jeseni, a njen neobičan cvet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mešavina zemlje kao drugim sukulentima i uspeva u supstratu koji ima više humusa.

U Kini se ova biljka daje samo dobrim ljudima: Evo zašto! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs