Moglo je da se izbegne

Tragično potonuće: 5 činjenica koje niste znali o Titaniku! (FOTO, VIDEO)

Više od 50 godina pre nego što je hit Džejmsa Kamerona srušio sve postojeće rekorde gledanosti, film o Titaniku snimili su i nacisti
Lifestyle
02:34h Autor:
Tragično potonuće: 5 činjenica koje niste znali o Titaniku! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Brod Titanik je na svoje prvo i, ispostaviće se, poslednje prekookeansko putovanje krenuo 10. aprila 1912. godine. Četiri dana kasnije malo pre ponoći udario je u santu i potonuo.

Titanik je isplovio iz luke Sauthempton, a u nastojanju da osvoji prestižnu "Plavu traku Atlantika", kapetan Edvard Džon Smit je krenuo kraćim i severnijim kursom od planiranog. Zanemario je opasnost od sudara s ledenim santama. Brod je na dnu okeana pronađen tek 1985. godine, a ovo je nekoliko najneobičnijih činjenica o tragediji Titanika.

Misterija Bermudskog trougla: U poslednjih 100 godina nestalo 1.000 ljudi! (VIDEO)

1. Prvi film "Titanik" snimili su nacisti

Više od 50 godina pre nego što je hit Džejmsa Kamerona srušio sve postojeće rekorde gledanosti, film o Titaniku snimio je i Treći Rajh. Snimanje i produkcija filma obavljeni su pod nadzorom Jozefa Gebelsa, Hitlerovog ministra propagande. Radnja "Titanika" zasnovana je na jednoj od teorija zavera prema kojoj su za potop Titanika bili krivi pohlepni Britanci. Prema filmu, vlasnici White Star Line-a planirali su da prodaju svoj udeo u korporaciji kako bi joj pale cene deonica. U tom trenutku oni bi ih opet kupili i tako zaradili basnoslovno bogatstvo kada bi uspeo projekat "Titanik".

Radnja filma prati izmišljenog nemačkog oficira Hera Petersena koji kroz ceo film uverava posadu da uspore brod, a kada se nesreća dogodi, on postaje pravi heroj koji na kraju filma skače u more s devojčicom u naručju i, naravno, spašava je. Film je koštao neverovatnih 180 miliona maraka, a iako je bio predodređen za uspeh, postprodukciju je zakomplikovalo stanje na bojištu, samoubistvo reditelja i potop broda na kojem je sniman film.

Najstrože zabranjena ljubav: Ozloglašeni nacista spasao Jevrejku sigurne smrti! (FOTO, VIDEO)

2. Knjiga koja jezivo podseća na priču o Titaniku objavljena je 14 godina pre njegovog potopa

Morgan Robertson 1898. godine objavio je roman "Futility". To je priča o nepotopivom brodu koji potone nakon što udari u santu leda. Brod je u santu udario istom stranom kao i Titanik i to pri istoj brzini - između 22 i 25 čvorova. Oba broda potonula su jedne aprilske noći i to na otprilike istoj udaljenosti od SAD-a. Takođe, ni jedan od brodova nije imao ni približno dovoljno čamaca za spašavanje, a u oba slučaja je poginulo više od polovine putnika. Da bi sve ovo bilo još bizarnije, ime broda u romanu "Futility" je bilo je Titan.

Pismo preživele sa Titanika: Stravična noć, imala sam 25 minuta da se spasem!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Jedan od četiri dimnjaka Titanika je bio lažan

Kako bi Titanik zaista bio nezaustavljiva "morska zver", u njega su ugrađeni tada najsnažniji motori. Dim i para su izlazili napolje kroz četiti ogromna dimnjaka po kojima je Titanik kasnije postao prepoznatljiv. Međutim, Titanik je imao samo tri dimnjaka, dok je četvrti sagrađen samo zbog estetike. S obzirom da je kompanija White Star Line Titanikom htela da potuče konkurenciju, nisu želeli da dopuste da njihov brod ima manje dimnjaka od brodova Lusitanija i Mauritanija. Putnici bi inače, smatrali su, mogli da misle da je Titanik sporiji od tih brodova.

4. Uvećana "sestra" Titanika je takođe potonula

Nakon Titanikove tragedije, White Star Line je napravio analizu, pa su na sledećembrodu odlučili da isprave sve njegove nedostatke. Britanik je zaplovio 1914. godine, a samo godinu kasnije pretvoren je u brod za pružanje medicinske pomoći s obzirom da je izbio Prvi svetski rat. Na svojoj šestoj misiji, brod je blizu grčkog ostrva Kea udario u minu. Sat vremena kasnije bio je na dnu mora.

Ovo će da uništi Zemlju: Pet katastrofa koje ne možemo da izbegnemo! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Četvrtina posade na Karpatiji bili su Hrvati

RMS Karpatija bio je putnički prekookeanski brod dužine 165 metara. Na dan Titanikovog potonuća, brod je putovao iz Njuroka u Rijeku. Nakon što je brod primio poruku s Titanika, Karpatija je prema njemu krenula najvećom mogućom brzinom uprkos velikoj opasnosti od santi leda. Brod je na mesto nesreće stigao sat i 40 minuta nakon potonuća, iako je bio udaljen čak 58 milja. Mnogo bliže, samo 20 milja od Titanika, bio je brod Kalifornijan. Iako su videli ispaljene signalne rakete, nisu ih protumačili kao poziv upomoć.

Scena koju je Džejms Kameron izbacio iz Titanika: Možda bi upropastila ceo film! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs