Da li je Tesla predvideo pametni telefon? Cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak - intervju o kom se idalje priča

On je bio genije i naš najveći naučnik koji je ikada postojao, bez njega ne bismo imali struju, a pitanje je da li bi imali telefone koje koristimo danas?

Lifestyle
Da li je Tesla predvideo pametni telefon? Cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak - intervju o kom se idalje priča
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao i svi pronalazači, Tesla je bio opsednut popravkom stvari koje nisu pokvarene. Dakle, kada je počeo da uči o jednosmernim (DC) motorima na jednom od svojih časova, shvatio je da postoje neke ozbiljne greške u dizajnu. Za početak, DC motori nisu bili baš efikasni. Ako želite da koristite ovu vrstu struje za napajanje kuća, recimo, onda bi vam bila potrebna elektrana na svakoj kvadratnoj milji. Tesla je morao da smisli drugačiji dizajn i u tome je uspeo.

Izumeo obrtno magnetno polje i višefazni sistem naizmenične struje. Najznačajniji izumi su mu polifazni sistem, rotaciono magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio signala, a zapažen je i njegov rad u oblasti rendgenskih zraka.

Nikola Tesla
foto: Wikipedia / Scewing

Njegov sistem naizmeničnih struja učinio je mnogo lakšim i efikasnijim prenos električne energije na velike udaljenosti.

A veruje se da je Nikole Tesla i predvideo pametne telefone, što potvrđuje njegov intervju u časopisu Collier, 1926.

„Kada se bežična veza savršeno primeni, cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak, što u stvari i jeste, sve stvari su čestice realne i ritmične celine. Moći ćemo da komuniciramo jedni sa drugima trenutno, bez obzira na udaljenost. Ne samo ovo, ali kroz televiziju i telefoniju videćemo i čuti jedni druge tako savršeno kao da smo licem u lice, uprkos udaljenosti od hiljada milja, a instrumenti preko kojih ćemo moći da uradimo biće neverovatno jednostavni u poređenju sa našim sadašnjim telefonom jedan čovek će moći da nosi u džepu od prsluka."Rekao je on tada.

Stil / historybyday.com / wikipedia

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs