Najbizarnija priča krije se iza dečije knjige koju smo obožavali: Posle ovoga, Pokahontas ćete gledati drugim očima

Prava Pokahontas nije bila ni nalik onoj prikazanoj u popularnoj kulturi

Lifestyle
09:37h Autor:
Najbizarnija priča krije se iza dečije knjige koju smo obožavali: Posle ovoga, Pokahontas ćete gledati drugim očima
Foto: Profimedia

Priča o Pokahontas je koja je ispraćena ekranizacijom, ispunjena je lažima. Čak i dečju knjigu koju smo čitali o njoj, nije bila istinita - a sva ta neiskrenost samo pojačava tragediju koja je stvarna životna priča Pokahontas.

Istina o Pokahontas je mnogo tužnija od vedre verzije predstavljene u popularnoj kulturi

Njeni kontakti sa engleskim doseljenicima su zapravo bili nasilni, kao što bismo i očekivali za to doba. Pokahontas je i dalje inspirativna i važna istorijska ličnost, ali njena stvarna životna priča nije vesela priča o prihvatanju različitosti, druge boje kože, različite vere i klasne razlike.

Umesto toga, ona je potpuna suprotnost.

Pokahontas
foto: Wikipedia / Patrickneil

Pokahontas je bila oteta i držana za otkupninu od strane Engleza

Najznačajnija interakcija Pokahontas sa Englezima bila je mnogo manje prijateljska nego što popularna kultura prikazuje, i mnogo više odražava pravi odnos između kolonista i Indijanaca. Nezadovoljni poglavicom Povhatanom, grupa engleskih doseljenika je platila suparničkoj grupi Indijanaca da nateraju Pokahontas da se popenje na engleski brod kako bi je držali za otkupninu. Kapetan Samuel Argal je naredio njeno zarobljavanje, a potom je nadoknadio Indijancima koji su mu pomogli bakarnim kotlićem za njihove nevolje.

Ona je bila rođena u kraljevsku porodicu - na neki način

Pokahontas je bila ćerka poglavice Povhatana, vođe velike alijanse grupa koje su govorile algonkinski jezik, jedne od najvećih alijansi u Severnoj Americi. Međutim, Pokahontas je imala 26 braće i sestara s kojima je delila svoj status, tako da nije bila jedino kraljevsko dete koje je trčkaralo po Tsenacommacahu, iako je navodno bila omiljena ćerka poglavice. Vlast u poglavici se nije prenosila nasledno, pa ideja o Pokahontas kao kraljevskoj osobi nije potpuno tačna.

Pokahontas
foto: Wikipedia / Davepape

Pokahontas ime je bilo samo jedno od mnogih

Pokahontas je najpoznatije ime pod kojim znamo ovu važnu istorijsku ličnost, ali to je zapravo možda i najmanje formalno ime koje je imala. "Pokahontas" je bio blago pežorativni nadimak koji se prevodi kao "razmaženo dete". Takođe je bila poznata kao Mataoka veći deo svog detinjstva, a kasnije je nosila ime Amonute. Nakon prelaska u hrišćanstvo, postala je poznata kao Rebeka - ime koje će nositi do svoje smrti.

Priča o Džonu Smitu verovatno nije istinita

Priča koja se najčešće priča o Pokahontas možda uopšte nije istinita.

Navodno, Pokahontas je spasila engleskog kolonistu Džona Smita od pogubljenja od strane njenog oca, a zatim su njih dvoje započeli romantičnu vezu. Navodno je ljubav između njih dvoje pomogla evropskim naseljenicima u Džejmstaunu da se neko vreme slažu sa domorocima.

Međutim, neki dovode u pitanje da li je Smit ikada bio u stvarnoj opasnosti, dok drugi sumnjaju da se sastanak ikada dogodio. Džon Smit je stekao reputaciju zbog preuveličavanja, i nema direktnih dokaza da je njegov susret sa Pohantinom ili njenim ocem ikada dogodio. Većina izvora veruje da je Pokahontas imala oko 11 godina kada se sastanak navodno desio, bila je previše mlado dete za bilo kakvu ljubavnu romansu.

Pokahontas
foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Džon Smit je povezao sebe sa Pokahontas tek nakon što je ona postala poznata

Džon Smit nije pisao o svom spasavanju od strane Pokahontas ili njihovoj romansi više od 15 godina nakon što se to navodno dogodilo. Štaviše, Smit je mnogo pisao tokom i o periodu kada su se njegove avanture sa Pokahontas navodno dogodile, ali je nije pominjao. U stvari, kada je Smit konačno pisao o njoj, ona je već postala poznata u Engleskoj, zahvaljujući svom braku sa drugim Englezom i njenom kasnijem putovanju preko okeana, što čini vrlo verovatnim da je Smit izmislio laž kako bi iskoristio njenu slavu.

Pokahontas je imala tetovaže i sjajan osećaj za modu

Kada je već postala devojčurak i imala 14 godina, Pokahontas je počela da razmišlja o braku. Stekao se utisak da se stidi svog porekla i crvene kože, pa je počela da je prekriva tetovažama. Na kraju, Pokahontas je otputovala u Evropu, gde se prilagodila lokalnoj modi sa lakoćom i nosila neke prilično fantastične šešire.

Pokahontas
foto: Wikipedia / MarmadukePercy

Pokahontas je već bila udata za lokalnog ratnika

Ako su Džon Smit i Pokahontas imali bilo kakav romantičan odnos, sigurno je da nikada nisu živeli zajedno u bračnoj sreći. Pokahontas se dva puta udavala tokom svog života, prvi put sa oko 14 godina za indijanskog ratnika po imenu Kokuom. Malo se zna o Kokuomu, ali izgleda da je bio neki vojni vođa i neki izvori ga nazivaju „kapetanom“. Drugi sugerišu da je Kokuom bio jedan od telohranitelja oca Pokahontas. Činjenica da se nije udala za čoveka visokog političkog statusa znači da se verovatno udala za Kokuoma iz ljubavi, ali izgleda da taj brak nije dugo trajao.

Otišla je na diplomatsku misiju da izbegne rat

Dok je bila taoc u Džejmstaunu, Pokahontas je bila podučavana evropskim običajima, jeziku i religiji. Njeno prisilno obrazovanje učinilo ju je pogodnom za diplomatiju i posredovanje u pregovorima između engleskih kolonista i domorodaca. Što je čudno, Pokahontas je poslana svom ocu kako bi smirila napetu situaciju koja je počela njenim otmicom. Pokahontas je obezbedila mir uveravajući svog oca da je srećna sa Englezima i da bi radije ostala sa njima nego se vratila kući, čime je na kraju sprečila dodatno krvoproliće između dve grupe.

Pokahontas
foto: Wikipedia / Ras67

Pokahontas je postala simbol mira i religioznog preobraćenja

Velik deo mitologije oko priče o Pokahontas očigledno je vezan za činjenicu da je postala simbol mira za Engleze. Činjenica da je prešla u hrišćanstvo dok je bila zarobljenik nije sprečila Evropljane da je koriste kao udžbenički primer moći svoje religije i njene sposobnosti da donese mir različitim grupama ljudi. Njena asimilacija u englesku kulturu postala je podsticaj za insistiranje da svi domoroci budu preobraćeni u hrišćanstvo i „civilizovani“ na sve moguće načine.

Pokahontas je stekla pravu slavu udajom za Engleza

Pokahontas je zapravo stekla svetsku slavu i istorijsku notu zahvaljujući romantičnoj vezi sa Englezom, ali to nije bio Džon Smit. Umesto toga, Pokahontas je upoznala bogatog udovca po imenu Džon Rolf tokom njenog zarobljeništva, i ubrzo su se venčali. Rolf je došao u Virdžiniju da uzgaja duvan, ali je izgubio ženu i dete na putovanju preko okeana.

Venčali su se 5. aprila 1614. godine, a njihov sin Tomas rođen je otprilike godinu dana kasnije. Porodica je živela na Rolfovoj plantaži duvana nekoliko godina, a njihov stabilan brak bio je još jedan razlog za trajni mir između kolonista i naroda njenog oca. Ovo je bio prvi zabeleženi međurasni brak u istoriji Severne Amerike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs