HOTEL U KANU KRIJE NEVEROVATNE SKANDALE POZNATIH FACA: Ova svetska lepotica je toliko preterala da joj je ulaz ZABRANJEN

Kanski festival je zvanično počeo, a sve svetske zvezde su urpavi speštene u čuvenom hotelu "du Cap-Eden-Roc", koji iza svojih zidina krije brojne skandela javnih ličnosti.

Lifestyle
15:37h Autor:
HOTEL U KANU KRIJE NEVEROVATNE SKANDALE POZNATIH FACA: Ova svetska lepotica je toliko preterala da joj je ulaz ZABRANJEN
Koje tajne poznatih krije hotel Eden Rok?, Foto: POTHON / The Photo One / Profimedia

"Cap-Eden-Roc", legendarni hotel na francuskoj rivijeri, nastao je iz želje jednog čoveka - Hipolita de Vilmesana, tadašnjeg vlasnika Le Figara - da stvori utočište za umetnike na Azurnoj obali. Da bi to uradio, izabrao je Cap d'Antibes, poluostrvo koje se nalazi između Antiba i Juan-les-Pinsa, i položio prvi kamen svoje vile Soleil 1865.

Luksuzno izdanje ima 155 soba i apartmana te dve privatne vile koje garantuju maksimalnu privatnost svojim gostima. Prepoznatljiv je po centralnoj beloj zgradi koju okružuju mediteranski vrtovi sa čepresima i citrusima, a svaka soba ima spektakularan pogled.

Eden Rok
foto: Profimedia

Ova elegantna zgrada u stilu Napoleona III, sa simetričnim krilima koja okružuju ulaz i ogromno stepenište, otvoreno pet godina kasnije. Sa nenadmašnim pogledom na Mediteran i Lerinska ostrva, bilo je to savršeno mesto da ponovo zapalite vašu kreativnu iskru! Međutim, establišment je bankrotirao nekoliko meseci nakon što je otvoren zbog francusko-pruskog rata.

Od rezidencije umetnika do luksuznog hotela

Godine 1877. mladi hotelijer iz regiona Pijemont, Antoan Sela, kupio je imanje da ga pretvori u luksuzni hotel. Inaugurisan je 1889. pod imenom Grand Hotel du Cap. U 19. veku, sezona hotela na Rivijeri se protezala od septembra do maja, ali se tokom leta francusko visoko društvo se selilo na obalu Atlantika. Da bi privukao letnju klijentelu, Sela je računao na luksuz.

Imao je vrhunski bazen sa morskom vodom uklesan u stenu Cap d’Antibes, koji će brzo postati jedan od dragulja Azurne obale! Uspeh je bio na vidiku. Poznate ličnosti kao što su Pikaso, Čaplin, Hemingvej i Marlen Ditrih, da spomenemo samo neke, pohrlile su u njega. Ali vrlo brzo je ponovo izbio rat. Pod komandom američkog Crvenog krsta, hotel je pretvoren u dom za oporavak tokom Prvog svetskog rata.

Zlatno doba Hotel "du Cap-Eden-Roc"

Na kraju rata, bilo je to vreme burnih dvadesetih, koje su obeležile procvat "Cap-Eden-Roc-a". Amerikanci i Britanci su otkrili Azurnu obalu, a luksuzni hotel je video dolazak nove klijentele. Tokom 1930-ih, reputacija je bila čvrsto uspostavljena. Aristokrate, političari i umetnici, svi su hrlili. Želeći da svojim gostima ponudi najbolje, Antoan Sela je izgradio kabine sa pogledom na more.

1 / 7 Foto: Profimedia

Porodica Kenedi će upravo tu ostati 1939. Tamo je otišao i slikar Mark Šagal da crpi inspiraciju u hladu vekovnih borova, baš kao i Pikaso, koji je čak ilustrovao restoranski meni. Hotel du Cap-Eden-Roc je slavio svoj 70. rođendan kada je izbio Drugi svetski rat. Kasnije su ga okupirali Nemci i bombardovali tokom iskrcavanja.

Zvanični hotel filmskog festivala u Kanu

Kanski festival prvoi put je održan 1946. godine i prestižna večernja svečanost je organizovana u Hotel du Cap-Eden-Roc. Među gostima su bili Geri Kuper, Džoan Kroford, Greta Garbo i Daglas Ferbanks. Od tada će istorija luksuznog hotela biti usko povezana sa ovom manifestacijom. Hotel je promenio vlasnika 1960-ih. Rudolf i Maja Oetker, par nemačkih industrijalaca, zaljubili su se u ovo mesto kada su plovili pored obale Cap d’Antibes. Kupili su imanje, a da nisu ni nogom kročili u njega! Godine 1987. postao je Hotel du Cap-Eden-Roc kakav je i danas. I dalje ga posećuju zvezde: Madona, Šeron Stoun, Robert de Niro i Žerard Depardje su redovni. A od 2009. godine na ovoj legendarnoj adresi održava se najglamurozniji događaj – amfAR gala.

Zataškava skandale poznatih

Svetske zvezde širom planete, posebno za vreme festivala , hrle u čuveni Hotel du Cap-Eden-Roc, koji je u međuvremenu postao sinonim za blud i bahanalije poznatih, ali i privatnost!

Tako su o dogodovštinama o hotela ispričane brojne priče, počev od toga da je Mel Gibson svojevremeno orzanizovao žurku za 300 ljudi, preko toga da je Šeron Stoun naručila harfistu obučenog u irsku narodnu nošnju kako bi je zabavljao, pa sve do toga da su upravo ovde Elizabet Tejlor i Ričard Barton bili na medenom mesecu, a da je Marvin Dejvis bio opljačkan za čak 10 milona dolara.

1 / 8 Foto: @LucaSgro / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ne smemo zaboraviti ni na Romana Polanskog koji se u istrošenim boksericama istezao na balkonu, kao ni na vruće scene brojnih zvezda u hotelskom bazenu. Pričalo se da je čak i ovde dovodio maloletnice nad kojima se iživljavao u hotelskim sobama.

Jednom prilikom Anđelina Džoli i Bred Pit zakupili su ceo sprat kako bi mogli da uživaju sasvim sami, a zaposleni se trude da slavnima ispune sve moguće hirove. Jedan od najvećih je imao Tom Kruz, koji je dobijo dizajniranu organsku salatu koja se pravi samo za njega.

Zabrana ulaska

Kejt Mos je svojevremeno potpuno uništila sobu zbog čega je dobila doživotnu zabranu da odseda u ovom zdanju, a razlog je bio jer su joj rekli da ne može da bude u bikiniju u hodniku hotela.

Tajna uspeha ovog luksuznog hotela?

Sjaj hotela je nesumnjivo važan, ali njegova reputacija je pre svega posledica besprekorne usluge i potpune predanosti osoblja, zahvaljujući kojem je sve moguće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs