Plavi ponedeljak

DANAS JE NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI: Uradite OVO i pobedićete tugu!

Teoriju plavog ponedeljka uspostavio je 2004. Klif Arnal, velški psiholog koji je predavao na Univerzitetu u Kardifu

Lifestyle
Autor:
DANAS JE NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI: Uradite OVO i pobedićete tugu!
Foto: Profimedia

"Najsigurniji način da ne postaneš vrlo nesrećan je taj da ne zahtevaš da budeš vrlo srećan“, kaže Artur Šopenhauer. Upravo je danas taj famozni treći ponedeljak u mesecu koji je proglašen za najdepresivniji dan u godini, piše Lepa&srećna.

Tada shvatamo da su novogodišnje odluke nestale sa oblakom euforije, da smo porošili sav novac, a da je januar „predug mesec“ i da možda i nema previše razloga za osmah.

Teoriju plavog ponedeljka uspostavio je 2004. Klif Arnal, velški psiholog koji je predavao na Univerzitetu u Kardifu. Samoproglašeni guru je uzeo u obzir niz faktora, uključujući vremenske prilike, dugove, vreme koje je prošlo od Božića i motivaciju. Termin je ubrzo postao globalno popularan do te mere da neki psiholozi upozoravaju na njegov loš uticaj na ljude koji se zaista bore sa depresijom.

Depresija je ozbiljno stanje i treba je razgraničiti sa tugom koja je realno osećanje ako patite tokom „najdepresivnijeg dana u godini“.

Kako možete pomoći sebi?

Poštedite sebe stresa – usvojite neku tehniku relaksacije kao što su: meditacija, joga ili tehnike disanja,

Birajte zdrave izbore – obezbedite sebi dovoljno sna, pripremite sebi izbalansirane obroke, bavite se fizičkom aktivnošću.

Iako vam možda deluje nemoguće, pronađite tri stvari u svom životu kojima se treba radovati. Psiholozi čak savetuju da ih napišete i na papir i da isti pogledate svaki put kada osetite da vam dobro raspoloženje nije na željenom nivou.

Ukoliko ste depresivni ili tužni, najgore što možete da uradite jeste da ostanete sami. Zato, pozovite vaše dobre prijatelje, rođake, dečka, devojku... i izađite! Ne, nemojte da ostajete kod kuće i pretresate probleme!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs