možete vi to

KAKO POBEDITI OSEĆAJ USAMLJENOSTI: 10 načina koji će vas vratiti u život!

Pročitajte na koji način da sebi pomognete i izborite se sa usamljenošću

Lifestyle
13:52h Autor:
KAKO POBEDITI OSEĆAJ USAMLJENOSTI: 10 načina koji će vas vratiti u život!
Foto: Shutterstock

Usamljenost nije izmišljen pojam. Ona se događa, oko nas je, ima uticaj na naše živote - tokom pandemije korona virusa verovatno više nego ikad pre.

Stres, briga i strah doveli su do napetosti u domovima, nismo viđali prijatelje, a mnogi su se osećali usamljeno i frustrirano čak i u kući punoj ljudi.

Usamljenost su u mnogim slučajevima "hranili" osećaj nostalgije za prošlim vremenima i čežnja za povratkom starom životu.

Dugotrajna usamljenost može emocionalno da iscrpi, a život nam učini besmislenim. Ona može dovesti i do fizičkih simptoma kao što su problemi sa spavanjem, bolovi, pad imuniteta..

Drugačiji pogled na problem

Bacanje novog, drugačijeg svjetla na to što znači biti sam ponekad može olakšsati snalaženje s osjećajem usamljenosti.

Usamljenost se događa kada se izolujete i kada vaše potrebe za socijalnom interakcijom nisu zadovoljene. Reč je o potrebama koje su različite od osobe do osobe svake osobe, pa se usamljenost ne događa kod svih u isto vreme.

Većini ljudi su potrebni bliski odnosi sa drugima. Takođe, većina voli da provodi kvalitetno vreme sa samim sobom. Samoća otvara nove mogućnosti za spoznaju sebe i kreativnost.

Stoga, trudite se da od samoće izvučete pozitivne strane. Slušajte muziku koju volite, čitajte ili jednostavno odmarajte, pokušajte da se uskladite sa svojim osećanjma i razmišljajte o svojim ciljevima.

žena u krevetu, Tužna
foto: Shutterstock

Ispunite dom zvukom

Kada osetite da vas samoća steže sa svih strana, znajte da snaga zvuka može da je otera od vas.

Zvuk čini prostor manje praznim, a muzika popravlja raspoloženje i motiviše.

Ostanite povezani

Nije uvijek moguće provoditi vrijeme s prijateljima i obitelji bez obzira koliko vam nedostaju i koliko ih želite vidjeti. Međutim, moguće je održavati kontakt čak i kada ih ne možete osobno vidjeti. Ako ste imali naviku provoditi nedjelju s njima, sada to nadoknadite putem video poziva.

Izvucite maksmialnu korist iz interakcija koje imate

To što se družite sa ljudima ne mora da znači i da će osećaj usamljenosti nestati. Kvalitetna komunikacija je važnija, zato obratite pažnju na koji način provodite vreme sa drugim ljudima.

Podelite emocije, postavljajte pitanja, slušajte šta vam druga osoba priča, razgovarajte o bitnim temama... Obavezno se dotaknite i stvari koje vas čine srećnima.

Izlazite iz kuće

Promena okoline može da smanji osećaj usamljenosti. Kada izađete napolje, podsetićete sebe da niste sami na svetu, a boravak u prirodi poboljšaće vaše celokupno stanje.

Patike, Šetnja, Sport, Vežbanje
foto: Shutterstock

Razgovarajte o emocijama

Potiskivanje emocija se odražava negativno na naše telo. Stoga, bitno je da o osećanjima i svemu što vas muči razgovarate i izbacite nakupljeno iz sebe.

Ako jasno iskažete svoja osećanja,umanjićete negativne emocije.

Ako voljenoj osobi kažete da se osećate usamljeno, možete dobiti emocionalnu podršku koja vam je u tom trenutku veoma značajna i lekovita.

Odmorite od društvenih mreža

Iako društvene mreže povezuju sa prijateljima, sa druge strane mogu da pojačaju osećaj usamljenosti. Objave vaših prijatelja o naizgled "srećnom" životu, i te kako može negativno uticati na vas.

Stoga, ukoliko primetite da vas statusi ili fotografije vaših prijatelja pogađaju i zbog njih se osećate lošije nego inače, napravite predah od virutelnog sveta.

Radite stvari koje volite

Osećaj usamljenosti može da vas zaokupira vaše misli do te mere da vam je teško razmišljati o drugim stvarima, pa čak i o onim u kojima ste ranije uživali.

Ipak, hobiji vam mogu pomoći da osetite unutrašnji mir u turbulentnim vremenima.

Knjiga, Čitanje, Žena, Žena čita knjigu
foto: Shutterstock

Podsetite sebe da usamljenost nije trajna

Iako vam trenutno možda ne izgleda tako, samoća ne traje večno. Kada to shvatite, osetićete olakšanje.

Osećaj usamljenosti će proći. Potrebno je samo malo vremena i truda, ali uvek je moguće ojačati postojeće veze ili stvoriti nove.

Potražite pomoć ako ne možete da se izborite

Ponekad nam saveti poput ovih gore navedenih mogu pomoći da se izborimo s nekim problemom koji nas muči, a ponekad oni jednostavno nisu dovoljni. Ako se zbog usamljenosti osjećate beznadno, možda vam treba stručna osoba koja će vam pružiti podršku i pomoći vam da prebrodite krizu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs