SAVETI ZLATA VREDNI

IZDAHNITE STRES: Tehnikama pravilnog disanja do momentalnog opuštanja!

Vanredna situacija, izolacija, karantin, fizičko distanciranje i sve ostalo vezano za pandemiju koronavirusa, u većini nas budi anksioznost, strah, stres, nemir, paniku. Stoga smo odlučili da podelimo sa vama proverene tehnike koje vam mogu pomoći da se umirite i opustite, povratite kontrolu nad svojim mislima i telom.

Lifestyle
Autor:
IZDAHNITE STRES: Tehnikama pravilnog disanja do momentalnog opuštanja!
Foto: Shutterstock

Tehnika 5-4-3-2-1

Ovom tehnikom se namerno usmeravate na detalje u svom okruženju, koristeći sva svoja čula. Posebno je dobra za situacije kada osetite da vam nadolazi panika.

vežbe disanja
foto: Printscreen

Mentalne vežbe

Vežba se koristi da se momentalno skrenu opterećujuće i preplavljujuće misli i osećanja. Jednostavna vežba koja može bilo gde da se uradi.

mentalne vežbe
foto: Printscreen

Telesna svesnost

Ova tehnika vas vraća u sada i ovde tako što fokusira vašu pažnju na telesne senzacije.

mentalne vežbe
foto: Printscreen

Tehnike disanja

Bolju kontrolu stresa, anksioznosti i osećaja panike možete postići pravilnim, usporenim disanjem i opuštanjem mišića. Od presudne je važnosti da dišete sporo i da postanete svesni načina na koji dišete. Na taj način možete ukloniti i druge posledice napetosti kao što je glavobolja, težina u grudima, vrtoglavica, trnjenje ruku i nogu, itd.

Disanje stomakom je u stvari disanje putem dijafragme i mišića donjih rebara. Kako ćete naučiti da dišete stomakom? Prvo treba da uvežbate ovaj obrazac disanja, vrlo je jednostavno.

tehnike disanja
foto: Printscreen

Fokusirajte vašu pažnju isključivo na disanje. Možete disati sa otvorenim ili zatvorenim očima, kako vam trenutno odgovara. Ova vrsta disanja služi relaksaciji i preporučuje se svim osobama koje pate od akutnog ili hroničnog stresa. Vežbajte ovaj način disanja svaki dan, neko vreme. Možete to raditi u bilo kom periodu dana. Posle nekog vremena vežbanja, ovaj proces će se automatizovati i moći ćete da ga primenjujete lako u svim situacijama u kojima želite.

Napad panike

Ako osetite da vam nadolazi panika, odmah uradite sledeće:

mentalne vežbe
foto: Printscreen

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs