u prirodi je spas

Recite zbogom insomniji: Ubacite ovih 10 biljaka u spavaću sobu i spavaćete kao beba!

Istraživanje koje je sproveo tim neurologa iz Japana 2004. godine pokazalo je da udisanje mirisa cvetova valerijane dovoljno da pojača aktivnost sistema u mozgu koji je odgovoran za opuštanje i pripremu za san

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Sobne biljke su lep način da unesete lepotu prirode u enterijer, one oplemenjuju prostor, ali i deluju kao prirodni prečišćivači vazduha, koji upijaju ugljen dioksid a otpuštaju kiseonik kao deo njihovog prirodnog ciklusa.

 

Često se postavlja pitanje da li je dobro držati biljke u spavaćoj sobi, a razlog za to je što tokom noći, kada nema svetlosti a samim tim ni uslova za fotosintezu, proces se obrne i biljke upijaju kiseonik a otpuštaju ugljen dioksid.

 

Biljke zapravo upijaju mnogo manje kiseonika nego što se smatra, a neke biljke, poput sanseverije, otpuštaju kiseonik i tokom noći.

 

Predstavljamo deset biljaka koje su odličan izbor za držanje u spavaćoj sobi.

 

1. Jasmin

 

Jasmin je biljka sa sitnim belim cvetovima i oštro-slatkim mirisom koji je poznat po opuštajućem dejstvu još od davnina.

 

Ova biljka ima sedativna svojstva koja imaju pozitivan efekat na san. Esencijalno ulje jasmina takođe je jedno od najboljih ulja protiv anksioznosti i depresije.


Posadite jasmin, bar u jednu saksiju: Gde je on, tu je srećna i bogata porodica!

foto: Profimedia

2. Lavanda

 

Miris lavande takođe ima umirujuće dejstvo. Studija iz 2008. godine koju su sproveli istraživači iz medicinske škole Miler u Majamiju, pokazala je da miris lavande umiruje razdražene bebe i pomaže da utonu u dublji san.

 

Kao alternativu možete koristiti esencijalno ulje lavande.

 

Jedno ulje rešava sve probleme s kosom: Za brz rast, manje masnoće i obnovljene vlasi bez peruti!

foto: Profimedia

3. Sanseverija ili sabljica (Sanseveria Trifasciata)

 

Prema istraživanju koje je sprovela NASA, sanseverija je jedna od deset sobnih biljaka koje najefikasnije prečišćavaju vazduh, tokom dana ali i noći.

 

Neke biljke upijaju kiseonik kada nema svetlosti, ali sanseverija otpušta kiseonik i tokom noći, čineći vazduh u prostoriji svežim i čistim bez obzira na doba dana.

foto: Shutterstock

4. Valerijana

 

Hipnotičko dejstvo valerijane je naučno dokazano. Istraživanje koje je sproveo tim neurologa iz Japana 2004. godine pokazalo je da udisanje mirisa njegovih cvetova dovoljno da pojača aktivnost sistema u mozgu koji je odgovoran za opuštanje tela i pripremu za san.

 

Koren valerijane je takođe odličan za uklanjanje insomnije, koristi se i protiv anksioznosti i kao sedativ.

 

Valerijana nije samo za smirenje: 10 jakih razloga da je koristite svaki dan!

foto: Shutterstock

5. Gardenija

 

Baš poput jasmina, gardenija poseduje prelepe cvetove i miris koji je poznat po sedativnom efektu na one koji ga udišu.

 

Studija iz 2010. koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Dizeldorfu, pokazala je da je gardenija bila jednako efektna kao valijum pri opuštanju tela i mozga.

 

Umesto korišćenja pilula za spavanje, razmislite o držanju gardenije u spavaćoj sobi.

foto: Shutterstock

6. Aloe vera

 

Aloe vera je jedna od najčudotvornijih biljaka u prirodi – njen gel pomaže da se zacele posekotine, podstiče varenje, a poseduje i brojna druga blagotvorna dejstva.

 

Baš kao sanseverija, aloe vera otpušta kiseonik i tokom noći, te omogućava mirniji san uz čist vazduh. Takođe je poznata po izuzetno lakom gajenju.

 

Recept oca Romana Zaga za ozdravljenje od raka: Aloja vera u borbi protiv kancera! (RECEPT)

foto: Profimedia

7. Zeleni ljiljan

 

Izuzetno je efikasan prečišćivač jer ima sposobnost da ukloni štetan formaldehid iz vazduha.

 

Istraživanje koje je sprovela NASA je pokazalo da zeleni ljiljan uklanja do 90 posto formaldehida iz vazduha koji je okružuje.

foto: Shutterstock

8. Gerber

 

Iako nije toliko jednostavna za gajenje kao aloe vera ili sanseverija, gerber poseduje divne cvetove koji ulepšavaju prostor i otpušta kiseonik i tokom noći.

foto: Shutterstock

9. Bršljan

 

U već spomenutoj studiji koju je sprovela NASA, zaključeno je da je bršljan jedan od najboljih prečišćivača vazduha.

 

Ipak, treba voditi računa ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce koji bi mogli da pojedu lišće koje je toksično ako se unese u organizam.

foto: Profimedia

10. Spatifilum

 

Prečišćivač spatifilum ne uklanja samo formaldehid iz vazduha, već i benzin, i čini da suv vazduh dobije više vlage, podižući nivo vlažnosti vazduha za 5 procenata u prostoriji u kojoj se nalazi. Spatifilum je otporna biljka, laka za negu i održavanje.

 

Čarobna biljka koju zovu ženska sreća: Rešiće vam sve muke, posebno one ljubavne! Svaka žena treba da je ima!

foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs