otkriva mnogo toga o vašem zdravlju

Ginekolog otkriva: Ako ste menstruaciju dobile pre 12 godine, možete da obolite od ovih bolesti!

Saznajte šta prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju

Medicina
14:29h Autor:
Ginekolog otkriva: Ako ste menstruaciju dobile pre 12 godine, možete da obolite od ovih bolesti!
Foto: Shutterstock

Znate li zašto ginekolog mora znati kada ste dobili prvu menstruaciju? Između ostalog i zato što iz tog podatka može iščitati dosta toga o zdravlju žene, odnosno o potencijalnim zdravstvenim problemima koji mogu da je pogode.

U zavisnosti od toga kada je dobila prvu menstruaciju, žena može biti pod većim rizikom oboljevanja od nekih bolesti. Ali to nikako ne znači da je njeno zdravlje zbog toga već predodređeno. Zdrav način života (telesna aktivnost, održavanje zdrave telesne težine i zdrava ishrana) mogu smanjiti rizik od bolesti.

Ginekolog dr. Višnja Latin otkriva koliko prvi ciklus utiče na zdravlje žene.

Stručnjaci dokazali: Menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

foto: Shutterstock

Zdravlje srca

Prema rezultatima studije u kojoj je učestvovalo više od milion ispitanika, žene koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina imaju najmanji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

Žene koje su prvu menstruaciju dobile vrlo rano (s 10 godina) ili vrlo kasno (sa 17 godina), pod najvećim su rizikom od navedenih zdravstvenih problema.

"Hormoni deluju protektivno na zdravlje srca, ali rana menopauza koja može doći zbog ranijeg početka menstruacije može se povezati s tim zdravstvenim problemima", napominje ginekologinja Višnja Latin.

Dijabetes

Žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12 godine pod većim su rizikom da obole od dijabetesa nego žene koje su je dobile kasnije, rezultati su ankete sprovedene na 4.600 žena u srednjim godinama. Rana menstruacija povećava rizik od dijabetesa jer se povećava otpornost na insulin.

Evo šta menstruacija govori o vašem zdravlju: Ako primetite ove simptome, javite se lekaru obavezno!

foto: Profimedia

Preeklampsija

Ovaj poremećaj u trudnoći karakteriše visoki krvni pritisak i pojava proteina u mokraći tokom trudnoće. Kasnije može predstavljati faktor rizika od moždanog udara. Kod žena koje su menstruaciju dobile pre 12. godine mogućnost za razvoj ovog stanja potencijalno opasnog za zdravlje tokom trudnoće viši je za 28 posto nego kod žena koje su menstruaciju dobile kasnije.

Rizik od karcinoma

"Rano javljanje prve menstruacije povećava rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojke i maternice jer je žena duže vreme izložena uticaju estrogena u odnosu na žene koje su kasnije dobile menstruaciju", ističe dr. Višnja Latin.

7 znakova da vam menstruacija nije u redu: Hitno se javite lekaru!

foto: Shutterstock

Štitna žlezda

U jednoj francuskoj studiji upoređivali su se podaci dobijeni od 600 žena kojima je rak štitne žlezde dijagnostifikovan pre 35. godine s podacima 600 zdravih žena. Ustanovljeno je da kod žena koje su prvi ciklus dobile rano postoji veći rizik od oboljevanja od raka štitne žlezde.

Gustina kostiju

Kod žena koje menstruaciju dobiju vrlo kasno postoji veći rizik od manje gustine kostiju, što znači i veću mogućnost razvoj osteoporoze i lomova kostiju.

Ginekološko zdravlje

Rana i kasna pojava prve menstruacije obično je povezana s poremećajima menstruacijskog ciklusa u daljnjem životu žene, a to uzrokuje druge ginekološke probleme, najčešće one vezane za začeće i trudnoću, te ranu menopauzu.

"Danas je česta pojava policističnih jajnika, koji osim poremećaja menstruacijskog ciklusa uključuju i poremećaj brojnih metaboličkih promena s raznim manifestacijama i posledicama, kaže dr. Višnja Latin.

Žene, korisno je znati: Evo šta se dešava kada vam je menstruacija crne boje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs