Obavezno pročitajte

Neophodni vitamini i minerali nakon 30. godine: Usporite starenje, sačuvajte zdravlje!

Hrana bi trebalo da zadovolji većinu naših dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Ali s godinama, ali i zbog konzumacije jela niske nutritivne vrednosti, to postaje sve teži zadatak. Upravo zato mnogi posežu za vitaminskim suplementima...

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Profimedia

Suplementi vitamina i minerala u vidu kapsula, šumećih tableta i prahova dobar su način da ojačamo organizam vrednim nutrijentima koje ne dobijamo na druge načine kroz hranu.

Žene u tridesetim godinama života često su fokusirane na prevenciju starenja, održavanje dobrog zdravlja tokom trudnoće, kao i povećavanjem energije.

 

Određeni vitamini i minerali pomažu nam u postizanju tih ciljeva, pa je dobro pojačati njihov unos u organizam.

1. Vitamini A i C


Postoje neki vitamini koji usporavaju proces starenja, ali i štite telo od slobodnih radikala koji doprinose razvoju brojnih bolesti modernog doba. Upravo zato svakoga dana bismo trebali da unesemo barem 15 miligrama vitamina E koji jača imunitet, ali i ima anti-age efekat. Korisno je uz to uzimati barem 75 miligrama vitamina C koji pomaže apsorpciji vitamina E ali i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

2. Vitamin B9


Žene koje planiraju trudnoću trebale bi pojačati unos folne kiseline, odnosno vitamina B9 u organizam. Sve žene nakon 19. godine trebale bi dnevno da unesu barem 400 mikrograma folne kiseline, a trudne žene barem 600 mikrograma.

3. Vitamin D i kalcijum


Dame u tridesetim godinama života trebaju da počnu da razmišljaju i o prevenciji bolesti poput osteoporoze koja slabi kosti. Upravo zato važno je da počnu da uzimaju odgovarajuće količine kalcijuma.

Stručnjaci preporučuju ženama ispod 50. godine života unos od 1000 miligrama kalcijuma svakoga dana, dok bi trudnice i dojilje trebale da uzimaju od 1200 do 1500 miligrama ovog važnog minerala. Suplementi kalcijuma vrlo često dolaze u kombinaciji sa vitaminom D koji pojačava njegovu apsorpciju.

4. Gvožđe


Gvožđe je vrlo važan mineral za žensko zdravlje, a pogotovo za dame nakon 30. godine koje imaju obilnije menstruacije ili su trudne. Nedostatak gvožđa u telu uzrokuje umor, povećava šansu od dobijanja infekcija ali i sprečava telo da održava normalnu telesnu temperaturu.

Žene bi trebale unositi minimalno 18 miligrama gvožđa dnevno, a žene koje su trudne oko 27 miligrama. Treba napomenuti da vitamini A i C olakšavaju apsorpciju gvožđa u organizmu, pa ih je dobro kombinovati uz ovaj važan mineral.

5. Magnezijum


Nekontrolisano vam se grče mišići? Često ste umorni? Možda vam u telu nedostaje magnezijuma. Ovaj važan mineral reguliše kontrakciju mišića, reguliše pravilne otkucaje srca i rad štitne žlezde. Svakog dana trebali biste uneti 350 miligrama magnezijuma, a trudnice 100 miligrama više. Do nedostatka magnezijuma u telu dolazi kod osoba koje preterano piju alkohol, kafu i preterano unose šećer.

Na tržištu se često mogu naći suplementi magnezijuma u kombinaciji sa kalcijumom i cinkom koji održavaju zdravo koštano tkivo i reproduktivni sistem.

Kako uzimati suplemente:


U multivitaminskim suplementima obično su zastupljeni vitamini A, B, C, D i E. Najbolje ih je uzimati ujutru nakon doručka.

Gvožđe je preporučljivo piti jedan do dva sata nakon obroka i uzimati sa nekim voćnim sokom.

Kalcijum i magnezijum najbolje je uzimati uz večeru.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs