Obavezno pročitajte

Pritisnite ovu tačku: U samo nekoliko koraka rešite se bola i nadutosti u stomaku! (VIDEO)

Sve što trebate je da masirate prstom određenu tačku na telu u trajanju od dva do tri minuta - osećaćete se bolje, rešićete se nagomilanih gasova u crevima i neugodnih bolova

Saveti stručnjaka
14:23h Autor:
Pritisnite ovu tačku: U samo nekoliko koraka rešite se bola i nadutosti u stomaku! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Postoje tri tačke na stomaku koje pomažu da se rešite nadutosti i ostalih nelagodnosti koje to nosi sa sobom.

Prva tačka se nalazi iznad pupka, a pronaći ćete je tako ako položite dlan iznad pupka i gde prsti završavaju - to je pravo mesto.

Deluju bezazleno, ali mogu biti opasni: Ove simptome ne shvatajte olako!

Kada ste je pronašli, krenite je kažiprstom lagano masirati u smeru kazaljke na satu. Potom promenite smer - masirajte obrnuto od kazaljke na satu. Neka masaža traje dva do tra minuta.

Ova masaža će vam pomoći da stanjite struk tako što više neće biti nadut kao ranije, sprečiće zadržavanje vode u telu, a zaustaviće i bolove koje izaziva nadutost.

Bol u stomaku, nadutost, zatvor: 10 namirnica koje najgore utiču na creva!

foto: Printscreen Youtube / Sasha Hizhnyak

Ostaje dve tačke koje pomažu

Druga se nalazi četiri prsta tačno ispod pupka. I ovu tačku potrebno je prstom masirati u smeru kazaljke na satu i obrnuto u trajanju dva, tri minuta. Ova masaža ciljano vas oslobađa gasova u crevima koji izazivaju nadutost i tako vam stomak postaje ravniji.

Treća tačka nalazi se jedan prst iznad pupka (oko centimetar do centimetar i po), a masira se na isti način kao i prve dve. Masaža ovog mesta pomaže u rešavanju gasova još brže i ubrzava rad creva.

Zatvor nije bezazlen, mora da se leči: Simptomi da su vam creva puna toksina

Pogledajte u videu gde su te tačke i kako izgleda masaža:

Pripazite i na ove stvari ako želite da izbegnete nadutost:

  • Izbegavajte žvakaće gume - Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može da poveća proizvodnju gasova u probavnom traktu.
  • Smanjite unos mlečnih proizvoda - Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mlečnih proizvoda u organizam. Postoji mnogo alternativa mlečnim proizvodima poput pirinčanog mleka koje umiruje creva ili kokosovog mleka (ili jogurta).
  • Uzimajte probiotike - To je odlično za probavu, kao i za raspoloženje i podrška imunitetu, ali što je najvažnije, smanjuje proizvodnju gasova i reguliše bakterijsku neravnotežu u crevima.
  • Opustite se - Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se.
  • Vežbajte - Jaki mišići na stomaku sprećiće da gasovi iz creva izguraju stomak napolje pa neće toliko strčati.
  • Ne pričajte dok jedete - Gutanje vazduha uzrokuje nadutost.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs