Vodite računa

Biblija zdravlja: Ako se držite ovih 10 svetih zapovesti, nema šanse da se razbolite!

Nije teško biti zdrav, samo ako pratiš ove zapovesti
Saveti stručnjaka 07.04.2017. - 13:22h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Profimedia

Donosimo vam 10 pravila koja će vam pomoći da živite zdravo, srećno i dugo, a kojih se svako može pridržavati:

 

1. Ne pušite

 

I jedna cigareta je previše. Pušenje je najgora stvar koju možete učiniti svome zdravlju. Pušenje je jedan od najvećih uzročnika smrti u svetu, a opet uzročnik smrti koji se najlakše može sprečiti – sve što je potrebno je da prestanete da pušite. Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo verovatno su krcata toksinima - probajte neki od napitaka za čišćenje pluća.

 

2. Ne sunčajte se u solarijumu

 

Kod ljudi koji se sunčaju u solarijumu postoji dva i po puta veći rizik da obole od malignog raka kože. Osim toga, solarijum pospešuje brže starenje kože i pojavu bora. Kada se sunčate pod prirodnim suncem uvek kožu namažite sredstvom sa zaštitnim faktorom.

 

3. Jedite čokoladu - umereno

 

Možete da jedete što god želite, ali pod uslovom da jedete umereno. Čokolada ili sladoled biće vam puno ukusniji ako ih jedete jednom nedeljno (npr. kao nagradu nakon cele nedelje zdrave ishrane) nego kada ih jedete svaki dan.

 

Hrana bez roka trajanja: Ovih 7 namirnica ne mogu nikad da se pokvare!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4.Redovno kontrolišite holesterol i šećer u krvi

 

Uvek budite upoznati s osnovnim brojkama bitnima za zdravlje. To znači da redovno kontrolišete nivo holesterola i šećera u krvi. Ako vodite računa o tim brojkama lakše ćete znati u kakvom vam je stanju organizam i da li morate uvesti neke promene što se tiče ishrane i fizičke aktivnosti.

 

5. Redovno se krećite

 

Stručnjaci preporučaju po 30 minuta vežbanja 5 dana u nedelji. To ne znači da svaki put morate odraditi intenzivan trening, i šetnja bržim korakom pozitivno će uticati na vaše fizičko i psihičko zdravlje, prvenstveno na zdravlje srca.

 

6. Upoznajte se sa istorijom bolesti u svojoj porodici

 

Vodite računa o bolestima koje su postojale u vašoj porodici, prvenstveno o ozbiljnim bolestima kao što su bolesti srca, rak, moždani udar, dijabetes i slične bolesti. Poznavanje porodične istorije bolesti pomoći će vam da obratite pažnju na određene moguće zdravstvene rizike.

 

7. Pijte zeleni čaj

 

Zeleni čaj bogat je antioskidansima, tvarima bitnima za zdravlje čitavog organizma, a pomaže i kod mršavljenja. Svaki dan nagradite svoj organizam s jednom ili dve šoljice zelenog čaja.

 

Kompletni detoks tela za 3 dana: Doktor otkriva kako da izbacite otrove i skinete salo! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Ne pijte gazirano

 

Ako se nikako ne možete rešiti potrebe za gaziranim, uzmite dijetno gazirano piće. Regularni gazirani napici krcati su kalorijama i šećerom zbog čega i debljaju, a osećaj da vam utišavaju žeđ samo je privremen. Što više gaziranog pijete, to ćete više imati potrebu za još.

 

9.Redovno se kontrolišite kod lekara

 

Godišnji papa test i pregledi grudi vrlo su važni za žene svih dobi. "U današnje vreme nijedna žena ne bi smela umreti od raka jajnika jer redovnim pregledima rak se može izbeći, odnosno izlečiti.

 

Ženama se preporuča da jednom mesečno obavljaju samopregled grudi i to najbolje dva, tri dana nakon završetka menstruacije te da posle 40. godine jednom godišnje naprave pregled mamogramom", kažu lekari.

 

10. Izbegavajte bele ugljikohidrate

 

Što je vaš tanjir šareniji, to bolje. Hrana zelene, crvene, žute boje uvek je dobrodošla, a ugljikohidrate ne morate u potpunosti izbaciti. Samo izaberite zdraviju varijantu pa beli pirinač, beli hleb ili belu testeninu, koji nemaju gotovo nikakvu hranjivu vrednost, zamenite onima od celoog zrnja i ugljikohidratima koji ne debljaju.

 

Posle prve čaše počinje obnavljanje jetre, a onda i celog tela: Sok koji osvežava i leči za 7 dana!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...