Pankreas je jedan od onih vitalnih organa o kojima se najčešće govori tek kada nešto pođe po zlu. Iako ga većina ljudi povezuje samo sa procesom varenja, njegova uloga u telu daleko je kompleksnija i značajnija. Ovaj organ istovremeno radi na dva fronta: proizvodi enzime koji razgrađuju hranu u želucu i crevima, ali i hormone – poput insulina – koji pomažu da nivo šećera u krvi ostane stabilan. Kada pankreas izgubi ravnotežu između ova dva zadatka, posledice se vrlo brzo odraze na celokupan organizam. Problemi sa varenjem, stalni umor, gubitak energije, pa čak i ozbiljna stanja poput dijabetesa ili hroničnih upala, često su direktno povezani sa preopterećenim pankreasom.

Devojka drži ruke na telo
Foto: Shutterstock

Mnogi znaci upozorenja deluju bezopasno, pa ih ljudi lako zanemare. Ako ste ikada, nakon masnog, prženog ili jednostavno preobilnog obroka, osetili nadutost, težinu u stomaku, gorčinu, mučninu ili nagli pad energije, to je verovatno bio trenutak kada je vaš pankreas radio "prekovremeno". Masno prženo meso, industrijski slatkiši i veliki, neredovni obroci primoravaju ga da proizvodi enormnu količinu enzima i hormona, često više nego što fizički može da izdrži. Kada se ovakvi obrasci ponavljaju iz dana u dan, pankreas postepeno slabi, a varenje i ravnoteža šećera u krvi počinju da trpe.

Dobra vest je da se pankreas može oporaviti brže nego što mislite – pod uslovom da mu pružite prostor da „odahne“ i ubacite nekoliko jednostavnih, ali izuzetno efikasnih navika.

5 jednostavnih pravila za zdrav pankreas

1. Smanjite porcije, ali jedite češće

Velike porcije su najteži zadatak za pankreas. Kada u stomak odjednom stigne previše hrane, on ne uspeva da proizvede dovoljnu količinu enzima da bi sve to pravilno svario. Zato je mnogo bolje rasporediti ishranu u 5–6 manjih obroka tokom dana. Jednostavno pravilo je da porcija ne bude veća od vaše šake – dovoljno je da zasiti, a za pankreas predstavlja ogromno olakšanje.

2. Birajte lakšu termičku obradu hrane

Pržena hrana i jake masnoće su najveći neprijatelji pankreasa. Zamenite teške i masne pripreme lakšim tehnikama: kuvajte, pecite u rerni ili pripremajte hranu na pari. Umesto pohovanog mesa, birajte nežno dinstanu piletinu ili ribu. Umesto kaloričnih priloga, uvodite lagane supe, čorbe ili povrtne piree.

shutterstock_1693651948.jpg
Foto: Shutterstock

3. Izbacite skrivene „saboterе“

Šećer tera pankreas da radi pod punim opterećenjem, bez trenutka odmora. Ne morate potpuno da prestanete da ga koristite, ali možete napraviti pametne zamene. Birajte steviju, malo prirodnog meda, sveže voće ili pečene jabuke umesto industrijskih slatkiša i kolača. Tako ćete smanjiti nagle skokove šećera i rasteretiti pankreas.

4. Uvrstite hranu koju pankreas obožava

Postoje namirnice koje su blage, lako svarljive i prijateljske prema pankreasu. Često ih uvrstite u dnevni meni:

  • lagane posne supe,
  • heljdina ili ovsena kaša,
  • nemasni sveži sir,
  • kuvano povrće,
  • integralna pirinač ili krompir pečen bez masnoće.
STA JESTI  stock-photo-boiled-rice-in-green-bowl-on-kitchen-table-2553705833.jpg
Foto: MaraZe/Shutterstock

Ove namirnice hrane vaš organizam, ali ne iscrpljuju pankreas – naprotiv, pomažu mu da se regeneriše.

5. Pijte dovoljno vode

Bez adekvatne hidratacije, nijedan proces u telu ne funkcioniše optimalno, pa ni rad pankreasa. Dan započnite čašom tople vode, a tokom dana nastojte da popijete do dve litre tečnosti (voda, biljni čajevi, blage supe). Dovoljna hidracija ubrzava varenje, smanjuje nadutost i rasterećuje čitav digestivni sistem.

Briga o pankreasu ne zahteva drastične promene – samo malo pažnje i nekoliko zdravijih izbora.