Pogrešan način konzumiranja voća štetio je mom zdravlju: Insulinska rezistencija je napredovala, a kilogrami se gomilali

Od početka saznanja za dijagnozu insulinske rezistencije, od doktorke sam dobila savete zlata vredne

Saveti stručnjaka
11:41h Autor:
Pogrešan način konzumiranja voća štetio je mom zdravlju: Insulinska rezistencija je napredovala, a kilogrami se gomilali
Foto: Shutterstock

Kada sam saznala da imam insulinsku rezistenciju, bilo mi je jasno da ću morati da unesem značajne promene u svoj način ishrane. Prvi korak je bio da se posavetujem sa svojom doktorkom, koja mi je detaljno objasnila šta je neophodno da izbegavam i šta treba da uključim u svoju ishranu.

Jedna od ključnih stvari na koje me je doktorka upozorila bila je izbegavanje voća koje ima visok glikemijski indeks.

Pankreas, Insulinska rezistencija
foto: Shutterstock

Posebno mi je naglasila da banane, grožđe i šljive, iako su zdrave, nisu dobar izbor za mene zbog njihovog uticaja na nivo šećera u krvi. Visok glikemijski indeks znači da ovo voće može brzo podići nivo šećera u krvi, što je posebno problematično za osobe sa insulinskom rezistencijom.

Pored toga, dala mi je jedan savet koji smatram neprocenjivim – da obavezno jedem određeno voće sa korom. Objavila mi je da u toku dana mogu da pojedem čak i do tri jabuke, ali samo pod uslovom da ih jedem sa korom. U kori jabuke, objasnila je, nalaze se dragocena dijetna vlakna koja pomažu u usporavanju oslobađanja šećera iz voća, čime se izbegava nagli skok nivoa šećera u krvi. To nije važno samo za jabuke, već i za kruške i breskve, koje takođe treba jesti zajedno sa korom.

Žena, Devojka, Stres, Umor
foto: Shutterstock

Takođe, kiselo voće je mnogo sigurniji izbor za osobe sa insulinskom rezistencijom. Voće poput limuna, limete, ribizle, i brusnice neće dovesti do naglog skoka šećera u krvi, pa ni posledičnog skoka insulina. Ipak, čak i sa kiselim voćem, savetovano mi je da ne preterujem i da ograničim unos na oko 300 grama dnevno.

Ovaj pristup mi je pomogao da bolje razumem kako da održim stabilan nivo šećera u krvi kroz pravilnu ishranu, a pritom i dalje uživam u svežem voću. Promene su bile izazovne, ali znajući da na taj način kontrolišem svoje zdravlje, postalo mi je lakše da se pridržavam saveta koje sam dobila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs