7 bolesti na koje sluti bela naslaga na jeziku: Ukoliko ih imate, evo šta treba da uradite

Iz kog razloga se pojavljuju beličaste naslage na jeziku i na koje bolesti mogu da naslute?

Saveti stručnjaka
Autor:
7 bolesti na koje sluti bela naslaga na jeziku: Ukoliko ih imate, evo šta treba da uradite
Foto: Shutterstock

Pojava belog premaza na jeziku uvek ima samo jedan razlog - vitalnu aktivnost mikroorganizama na njegovoj površini. Ove bakterije su prisutne čak i na jeziku osobe koja striktno održava oralnu higijenu. Nakon higijenskih procedura obično nestaje, ali ako se ponovo pojavi, to je znak poremećaja u funkcionisanju organizma.

Najčešći uzroci beličastog premaza:

  1. Bol u grlu je vrsta inflamatornih zaraznih bolesti od kojih najčešće obolevaju deca i adolescenti. Uzrokuju streptokoke, stafilokoke i druge bakterije i gljivice. Često počinju sa gnojnim plakom na jeziku i krajnicima.
  2. Gastritis - zapaljensko oboljenje u kome telo uništava sluzokožu sopstvenog želuca. Razvija se kao rezultat neuspeha imunološkog sistema, beli plak je jedan od simptoma, tokom vremena plak postaje žut;
  3. Bulbitis - nezavisna dijagnoza je retka, obično se smatra privatnim oblikom upale dvanaestopalačnog creva. Inflamatorni proces zahvata početni deo creva, što izaziva poremećaje digestivnog trakta.
    jezik, zdravlje jezika
    foto: Shutterstock

  4. Diskinezija žučnih puteva - funkcije žučne kese su poremećene, postoji pojačano lučenje žuči ili njegova stagnacija.
  5. Enteritis - zapaljenski procesi različitih vrsta crevnih mukoznih zidova, u kojima su poremećeni procesi asimilacije i varenja. Ako se pogorša, postoji atrofija mukoznih zidova. Na jeziku je primetan beli premaz, sa karakterističnim otiscima zuba na jeziku.
  6. Pelvioperitonitis je infektivna i inflamatorna lezija peritoneuma, ograničena na područje karlice. Dovodi do ozbiljnih komplikacija.
  7. Kandidijaza - kod muškaraca. Gljivične bolesti glave penisa. Na jeziku i desni se formira beličasta prevlaka nalik siru.
    Oči, Pogled, Umor, Žena
    foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Terapijske mere

Ako se pojavi plak koji ne nestane nakon higijenskih procedura ili se ponovo pojavi tokom dana, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom i podvrgnete temeljnom pregledu, jer su mnoge bolesti skrivene i pojavljuju se u hroničnoj formi.

Ako u usnoj šupljini, pored plaka, postoje i druge neugodnosti, onda treba konsultovati stomatologa. U ovom slučaju treba tretirati osnovni uzrok formiranja plaka. Ako se ne otkrije bolest, onda je potrebno pažljivije pratiti uputstva za čišćenje usne duplje. Pored toga, potrebno je preispitati ishranu. Plak se često javlja usled zloupotrebe masne, prekuvane hrane ili obilja začinjenih ili slatkih jela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs