9 namirnica koje prirodno normalizuju hormone: Žene ovo treba da jedu što češće

Hormonska neravnoteža može negativno uticati na fizičko i psihičko stanje osobe. Najbolja opcija za normalizaciju ravnoteže hormona je zdrava ishrana, vežbanje i uzimanje lekova (ako je potrebno)

Saveti stručnjaka
9 namirnica koje prirodno normalizuju hormone: Žene ovo treba da jedu što češće
Foto: Profimedia

Najbolja hrana za održavanje hormonske ravnoteže

1. Avokado

Ovo voće efikasno održava hormonsku ravnotežu kod žena. Avokado sadrži visoku koncentraciju beta-sitosterola, tako da pomaže u ravnoteži kortizola i kontroli nivoa holesterola. Plod ima pozitivan efekat na hormone koji kontrolišu menstrualni ciklus.

2. Brokoli

Brokoli je najbolja opcija za hormonalno uravnoteženu ishranu. Ovo povrće će pomoći u ravnoteži nivoa estrogena i ublažiti predmenstrualni sindrom kod žena. Ima visok sadržaj kalcijuma (Ca).

brokoli
foto: Shutterstock

3. Kinoa

Ovo je prirodni izvor proteina i vlakana, neophodnih za gubitak težine. Kinoa sadrži složene ugljene hidrate, pa će pomoći u kontroli insulina i androgena.

4. Orasi

Orašasti plodovi i semenke su izuzetno zdravi. Bademi kontrolišu nivo holesterola i pozitivno utiču na endokrini sistem. Orasi sadrže polifenole koji podržavaju rad srca.

orasi, orah
foto: Shutterstock

5. Losos

Omega-3 masne kiseline i riblje ulje su veoma popularne među ženama. Korisno je jesti masnu ribu bogatu Omega-3 najmanje 2 puta nedeljno.

6. Nar

Proizvod sadrži visoku koncentraciju antioksidanata, blokira višak oslobađanja estrogena u telu i obezbeđuje dobro zdravlje .

7. Zeleno lisnato povrće

Karfiol, zelena salata, spanać itd. - Ovo je pravo skladište antioksidanata. Zeleno povrće pomaže u održavanju optimalne ravnoteže hormona i sprečavanju upale. Pomažu u borbi protiv stresa i izvor su gvožđa i vlakana.

Blitva
foto: Profimeida

8. Laneno seme

Ova superhrana sadrži puno vlakana, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Laneno seme je izvor fitoestrogena, koji će olakšati menstrualni ciklus i osteoporozu.

9. Kurkuma

Kurkuma pomaže u ublažavanju upale, tako da pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova i bolova od artritisa. Ovaj dodatak poboljšava imuni odgovor tela i bori se protiv raznih infekcija. Kurkuma takođe pomaže u ravnoteži hormona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs