Čest problem

MOŽE I ŽIVOTA DA VAS KOŠTA: Saznajte od dr Vladimira Cijana ko je ugrožen i zašto je OPERACIJA KILE JEDINI LEK

Preponske kile, butne, pupčane, između grudne kosti i pupka mogu da uzrokuju neprijatnost i bol pri određenim pokretima, ali i da ugrozi život ako se uklešte, upozorava prim. dr sc. med. Vladimir Cijan

Saveti stručnjaka
08:32h Autor:
MOŽE I ŽIVOTA DA VAS KOŠTA: Saznajte od dr Vladimira Cijana ko je ugrožen i zašto je OPERACIJA KILE JEDINI LEK
Foto: Shutterstock

Skoro neverovatno zvuči podatak da se godišnje u celoj Srbiji obavi čak 10.000 operacija kile, u Beogradu više od 2.000!

Šta su kile, kako nastaju, kako se manifestuju simptomi i zašto ovaj čest zdravstveni problem može jedino da se savlada hirurškom intervencijom, objašnjava prim. dr sc. med. Vladimir Cijan,opšti hirurg, koji tokom kalendarske godine obavi nekoliko stotina operacija raznih vrsta kila (preponske, butne, pupčane, između grudne kosti i pupka).

dr Vladimir Cijan
foto: Privatna Arhiva

- Kila (hernija, bruh) može da bude urođena ili stečena, a predstavlja prodor trbušne maramice, sa trbušnim organima ili bez njih, kroz oslabljeno mesto na trbušnom zidu. To su najčešće pupak ili prepone.

Kod dece se primećuje brzo po rođenju, kada bude vidljivo da se neki otvori na trbušnom zidu nisu dovoljno zatvorili.

Kod odraslih se javlja kad usled naglog i preteranog porasta pritiska u trbušnoj šupljini tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a najčešće su to podizanje teškog tereta, jak kašalj i kijanje, ali i napinjanje prilikom vršenja nužde.

Vežbe, joga
foto: Profimedia

Ne postoje vežbe koje mogu da je eliminišu

Kad to radimo, snažan pritisak gura trbušnu maramicu i creva kroz prirodne otvore i širi ih.

KO JE UGROŽEN

Slabljenje i degeneracija, odnosno propadanje trbušnog zida, krivac je za pojavu kile kod osoba u godinama. Preponska kila, koja se stručno naziva ingvinalna, najčešća je kod muškaraca.

Ugroženi su i pacijenti posle raznih operativnih zahvata: veliku grupu hernija čine tzv. postoperativne hernije, kada hirurške rane ne završe zarastanje.

Toalet, Zatvor
foto: Shutterstock

Ne napinjite se prilikom vršenja nužde

Faktori rizika su i gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje...

UPOZORAVAJUĆI SIMPTOMI

Pre svega, treba znati da jednom kada kila nastane, ona se svakodnevno uvećava i ne postoje vežbe koje mogu da je eliminišu, a nestručna lica ih savetuju. Takođe, nošenje pojasa za kile ne čini da ona nestane, već samo odlaže rešavanje problema.

Inače, ugrožena osoba prvo može da primeti manji ili veći otok na trbušnom zidu, da oseti bol koji se najčešće javlja prilikom hodanja ili stajanja.

Nedostatak komfora u ovim situacijama sugeriše na postajanje kile, čak i ako osoba nema ove simptome.

REŠAVANJE PROBLEMA

Kad se dijagnostikuje hernija, hirurška intervencija je jedini način da se izleči. Kako se ovi zahvati često obavljaju, postali su rutina i pacijent ne treba da brine.

Pregled, Lekar, Kukovi
foto: Shutterstock

Operacija je pogodna za pacijente svih uzrasta. I kod dece lečenje najčešće podrazumeva skalpel, a posebno se preporučuje starijim osobama da ne bi došlo do ukleštenja hernije i da im život ne bi bio doveden u pitanje.

Jednostavna intervencija u lokalnoj anesteziji, koja se zove "lihtenštajn" i traje u proseku 50 minuta, danas je zlatni standard u hirurgiji preponskih kila - oslabljeno mesto se zakrpi specijalnom mrežicom.

OPORAVAK

Oporavak je brz, ali pre operacije mora da se utvrdi da li je pacijent zadovoljavajućeg opšteg zdravstvenog stanja.

Ručak, Starija žena, Bolnica, Pacijent
foto: Thinkstock

Neposredno posle intervencije pacijent može da hoda, konzumira tečnost i hranu. Sutradan odlazi na kućni oporavak, a svakodnevnim aktivnostima može da se vrati za sedam dana jer je stopa komplikacija više nego minimalna.

MOŽE LI PROBLEM DA SE IZBEGNE

Nekad ne, ali održavanje normalne telesne težine, zdrava ishrana i fizička aktivnost mogu da uspore slabljenje mišića trbušnog zida. U prevenciji je važan dobar metabolizam (redovna stolica), ali i lečenje upornog kašlja.

doktor, muškarac
foto: Shutterstock

Muškarci stariji od 45 godina bi morali redovno da kontrolišu prostatu i rešavaju eventualno otežano mokrenje. Prestanak pušenja se podrazumeva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs