Kad psiha pati

PSIHIJATAR, PSIHOLOG ILI PSIHOTERAPEUT? Evo kod koga treba da potražite pomoć kako biste normalno funkcionisali

Koliko god mislili da smo moderni i savremeni, u našem društvu je još uvek tabu potražiti psihološku pomoć. Ali i kad se odlučimo na ovaj korak, često grešimo

Saveti stručnjaka
Autor:
PSIHIJATAR, PSIHOLOG ILI PSIHOTERAPEUT? Evo kod koga treba da potražite pomoć kako biste normalno funkcionisali
Foto: Shutterstock

Zbog stresnog načina života i brojnih problema koji savremenog čoveka usput prate, sve je više ljudi kojima je zbog stresa, anksioznosti ili nečeg ozbiljnijeg ovakva pomoć potrebna kako bi normalno funkcionisali.

Da bismo uopšte znali kome se u tim trenucima treba obratiti, važno je napraviti razliku između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta.

Ko je psihijatar, a ko psiholog?

Osnovna razlika je u tome što je psihijatar lekar, a psiholog nije. Psiholog završava filozofski fakultet, a psihijatar medicinski i ima specijalizaciju iz psihijatrije. Lekar je onaj ko ima veštinu i pre svega znanje o tome kako funkcionišu um i telo čoveka, kako bi mogao da prepozna problem i da ga spreči i leči.

Upravo zbog toga psihijatar ima i pravo da propiše lek, psiholog ne.

Lekovi, Tablete, Pilule, Žena pije lek
foto: Profimedia

Psiholog je stručni saradnik u nekom timu (poput škole) koji primarno pomaže kod lakših smetnji, a njegov zadatak je savetodavni rad, s ciljem primećivanja i korekcije određenih vrsta ponašanja.

Dijagnozu bolesti i plan lečenja može da napravi isključivo psihijatar kao odgovorna osoba.

Međutim, za neke lakše smetnje i krize u ponašanju kod dece i mladih, podršku im može pružiti psiholog - u situacijama kad se osećaju nesigurno, obeshrabreno, blago anksiozno, čak i agresivno.

Psiholog
foto: Shutterstock

Psiholog zna kada neke situacije ili stanja treba da pošalje na dalji tretman psihijatru i obrnuto, psihijatri znaju koja su deca za obradu i podršku kod psihologa.

Oprez sa psihoterapeutima

Što se psihoterapeuta tiče, to zanimanje je postalo slično zanimanju influensera i mnogi misle da imaju sposobnost, stručnost ili veštinu da se bave ovim poslom. Postoje brojni pravci u psihoterapiji koji traže određeni nivo znanja, obuke i prakse da bi neko uopšte mogao da učestvuje u toj edukaciji.

Danas kod nas mnogi sebi daju za pravo da se nazovu psihoterapeutima iako nisu edukovani za to.

Razmišljanje, Glavobolja, Strah, Uplašena, Iznenađenje, Iznenađena
foto: Thinkstock

Posebno treba obratiti pažnju na veliki broj kvazistručnjaka koji sebe nazivaju lajfkoučevima i koji često, zbog neznanja kako pristupiti problemu i rešiti ga, ljudima čine više štete nego koristi, a uz to im i izbiju poprilično lepe pare iz džepa.

Ovim poslom treba da se bavi isključivo i samo neko školovan, a ne priučeno lice koje misli da za to ima talenta.

SAVET PLUS

Za psihijatra u državnoj bolnici potreban je uput lekara opšte prakse. Ako vam je ipak prijatnije da se obratite stručnjaku koji radi u privatnoj praksi ili da zatražite pomoć onlajn, obavezno detaljno proverite da li su njihove diplome validne, imaju li licencu za rad.

pitanje, znak pitanja, pitalica, zagonetka
foto: Shutterstock

Nekvalifikovanih "stručnjaka" ima na svakom koraku, a od njih ćete imati više štete nego koristi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs