Odlični saveti

UŽIVAJTE U INTIMI I U MENOPAUZI: Primenite ove savete i imaćete NAJBOLJE iskustvo U KREVETU i u poznim godinama

Promene u ovom periodu kod žena su normalne, ali često prave probleme u seksualnom životu. Uz jednostavne savete koje vam donosimo mogu uspešno da se reše

Saveti stručnjaka
Autor:
UŽIVAJTE U INTIMI I U MENOPAUZI: Primenite ove savete i imaćete NAJBOLJE iskustvo U KREVETU i u poznim godinama
Foto: Shutterstock

Mnogi veruju u mit da je sa seksualnim životom žene gotovo kada uđe u menopauzu. To, naravno, nije tačno. Ako žena želi da uživa u zadovoljstvu - to će moći i u ovom životnom periodu!

Neke žene u menopauzi i postmenopauzi kažu da imaju povišen seksualni nagon. Razlozi su manja anksioznost povezana sa strahom od trudnoće, manja odgovornost za odgajanje dece, što im omogućava da se opuste i uživaju u intimnosti.

Istina je, ipak, da gubitak estrogena i progesterona može da dovede do promena u njihovom telu i seksualnom nagonu. Niži nivoi hormona čine vaginalno tkivo suvim i tanjim, pa ovo stanje (vaginalna atrofija) seks može učiniti neprijatnim ili bolnim.

Vagina
foto: Shutterstock

Uz to, žene nekad primećuju i da se ne uzbuđuju lako kao ranije, da su manje osetljive na dodire, što im umanjuje interesovanje za seks. Ako ste i vi među njima, poslušajte ove jednostavne savete. Odličan seks, uključujući i orgazam, biće opet moguć.

Pre svega, treba da znate da biti manje zainteresovana za seks kako starite nije zdravstveno stanje koje zahteva lečenje. Ali ako vam promene baš smetaju, razgovarajte sa ginekologom o načinima pomoći, posebno o tretmanima za ublažavanje suvoće vagine. Preporučene proizvode za poboljšanje seksualnosti - takozvane lubrikante - možete naći u svakoj apoteci.

Lubrikanti
foto: Shutterstock

Od vas se traži i ovo

Budite aktivne: Fizička aktivnost povećava nivo energije, podiže raspoloženje i poboljšava sliku o sopstvenom telu - uvećava interes za seks.

Uravnotežite ishranu: Voće, povrće, integralne žitarice i proteini podržavaju zdravlje, uključujući i zdravlje vagine.

Ostavite cigarete: Pušenje može da smanji dotok krvi u vaginu, kao i efekte estrogena, što otežava uzbuđenje.

Izbegavajte alkohol i narkotike: Usporavaju sve reakcije u telu.

Imajte seks češće: To povećava dotok krvi u vaginu i pomaže u održavanju zdravlja tkiva.

Radite vežbe za karlično dno: Takozvane Kegelove vežbe (stiskanje i opuštanje vagine) ojačavaju mišiće uključene u orgazam.

Lečite osnovne i hronične bolesti: Dijabetes i bolesti srca najviše utiču na seksualno zdravlje.

dijabetes, lekar, doktor
foto: Shuterstock

Spavajte u rashlađenoj sobi: Noćno znojenje remeti san i čini vas umornom, nezainteresovanom za seks.

Razgovarajte s partnerom, tako se jača odnos: Otvoreno recite šta vam se dešava, u koje doba dana se osećate najopuštenije, koliko vam treba vremena da se uzbudite, koja poza u seksu vam najviše prija, kao i šta vam još godi u vezi osim vaginalnog odnosa, sve to utiče na opuštanje, a samim tim i na lakši i lepši seksualni čin.

SAVET PLUS

* Izbegavajte proizvode koji nadražuju vaginu, kupke sa mehurićima i jake sapune. Iritacija otvara put infekciji. Za suvu vaginu prvo koristite vaginalni lubrikant na vodenoj bazi (možda ćete morati da ga koristite svakih nekoliko dana).

Za veću suvoću ginekolog će vam prepisati lekove koji se stavljaju u vaginu i povećavaju joj vlažnost i osetljivost, estrogenske kreme, tablete...

* Važno je i da praktikujete siguran seks.

Kondom
foto: Shutterstock

Muškarac ne mora da ejakulira da bi vam preneo polno prenosivu bolest, obavezno stavite kondom pre nego što penis dodirne vaginu jer tokom menopauze veća suvoća ili iritacija vagine (kao i usta i anusa) mogu da prouzrokuju male posekotine kroz koje mikrobi lakše prodiru.

* Ne koristite razna ulja (za telo ili bebi-ulje) i vazelin tokom seksualnog odnosa jer nisu zamena za lubrikante i nisu rastvorljivi u vodi - mogu oslabiti lateks, materijal koji se koristi za izradu kondoma. Takođe, odlična su podloga za rast bakterija, posebno kod osoba čiji je imuni sistem oslabljen hemioterapijom.

Vazelin
foto: Profimedia / Ilustracija

* Regulišite probleme redovnom kontrolom bešike, poremećajima spavanja, lečite depresiju ili anksioznost, saznajte kako sve možete da umanjite stres, jer i to veoma utiče na seks. Ne uzimajte lekove sami, to je posao lekara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs