5 MUDROSTI VLADETE JEROTIĆA: Evo zašto nikad, NI U SNU, ne smemo da se podsmevamo drugome

Pet mudrih izjava našeg čuvenog psihijatra koje bi trebalo dobro da zapamtimo.

Lifestyle
20:23h Autor:
5 MUDROSTI VLADETE JEROTIĆA: Evo zašto nikad, NI U SNU, ne smemo da se podsmevamo drugome
Mudre reči Vladete Jerotića., Foto: Printscreen/ Youtube/ beyondtime19

Vladeta Jerotić je velikan svoga doba. Bio je srpski nuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i akademik, a njegove reči se i dan danas vrednuju i poštuju i o njima se raspravlja i razmišlja.

Vladeta Jerotić
foto: Kurir / Dragan Kadić
  1. "Nemojte da uvek činite ja tebi – ti meni. Kada vam neko učini nešto dobro, vi učinite dobro nekom drugom, on nekom trećem i tako se pravi krug dobrih dela. Inače to – ja tebi, ti meni – je odraz plemenske svesti i osnov korupcije."
    Podrška, Pomoć
    foto: Shutterstock

  2. "Čovek je biće progresa i regresa. Ako ne radimo svaki dan nešto valjano, za nekoliko dana to što smo naučili valjano, počinjemo da zaboravljamo. Progresivno – ako napredujemo duhovno. Čovek ako ne napreduje, on će nazadovati. Nema statike. Kao što kaže jevrejska izreka: Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori."
    studenti, učenje
    foto: Shutterstock

  3. "Ostavimo Bogu da on sudi, a mi otvorimo svoja srca svima koji kažu: ne gledaj me ko sam bio, već ko sam sada."
    Crkva, Molitva, Sveća, Vera
    foto: Shutterstock

  4. "Ne podsmevajmo se nijednom čoveku bez obzira kako neobične predstave – fantazije ovaj gajio u sebi, pokazujući ih i drugima. Zagonetnost i tajanstvenost ljudskog bića, prirode, kosmosa, toliko je i dalje velika, da i najveći umovi u nauci i filosofiji, i danas kao i nekada nisu u mogućnosti da bilo šta pouzdano i sigurno tvrde o čoveku, prirodi ili o Bogu."
    Podrška, Prijatelji
    foto: Profimedia

  5. "Sazrevanja nema bez kriza, ni u pojedinca, ni kod naroda. Ali i pojedinac i narod, iz svojih kriza mogu da izađu ojačani, oslabljeni ili da nestanu."

Rođen je u Beogradu 1924. godine, a tu je završio školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu specijalizirao je neuropsihijatriju, a potom u inostranstvu i psihoterapiju. Bio je i profesor po pozivu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a predavao je pastirsku psihologiju i medicinu. Upokojio se 4. septembra 2018. godine, a za sobom je ostavio neprocenjivu intelektualnu zaostavštinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs