KAKO SE NOSITI SA NEPRAVEDNIM I ZLIM LJUDIMA: Jedna rečenica otvara oči, a treba dobro da je upamtimo

Često se zapitamo kako se nositi sa nepravdom i nepravednim ljudima koji nas okružuju, a zapravo je jednostavno.

Zanimljivosti
13:55h Autor:
KAKO SE NOSITI SA NEPRAVEDNIM I ZLIM LJUDIMA: Jedna rečenica otvara oči, a treba dobro da je upamtimo
Kako se nositi sa nepravdom, Foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji osoba koja se nije suočila sa nepravdom, koja izaziva negativne emocije u nama. Svakome od nas život se ponekad čini nepravednim, ali uvek treba živeti sa mišlju da najbolje tek dolazi! Ali kako naći strpljenje i snagu i ostati imun na nepravdu koja nas je zadesila?

Nikola Tesla našao se na meti nepravde kada su mu krali najbolje ideje i pripisivali sebi. On je jednom rečenicom pogodio suštinu - "Nije mi žao što su krali moje ideje, već što nisu imali svoje!"

Nikola Tesla
foto: Profimedia

U mnogim evanđeoskim porukama može se videti napor u borbi protiv svih vrsta nepravdi širom sveta. Međutim, Isusov način borbe nije ono što često zamišljamo. Isus nas najprije podstiče da zavirimo u svoje srce pre no što krenemo ispravljati tuđe greške, piše Alteia.

"Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: `De da ti izvadim trun iz oka`, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro videti izvaditi trun iz oka bratova!" (Mt 7,3)

Uočiti greške drugih i ukazati na nepravde koje se događaju širom sveta, a da se aktivnije ne uključimo u njihovo rešavanje, vrlo je jednostavno. Puno je teže zaviriti u vlastiti život i vidjeti živimo li uistinu ono o čemu propovijedamo drugima. Ako naša poruka naiđe na nerazumijevanje to je zato jer sami nismo spoznali ono o čemu propovedamo. Stoga moramo svedočiti vlastitim primerom pre no što možemo savetovati druge kako nešto učiniti.

Dobročinstvo prema drugima mora biti na čelu svake borbe za nepravdu

Dobročinstvo prema drugima mora biti na čelu svake borbe za nepravdu. To bi trebalo oblikovati naše poglede i naše postupke. Kao što kaže misao: "Ne možemo se iz daleka boriti s vatrom jer ćemo na taj način samo zapaliti još više vatre."Umesto toga, moramo se boriti protiv nepravde tako što ćemo prvo zaviriti u svoje srce, ispraviti ono što tamo pronađemo, a zatim doneti mir svetu u duhu dobročinstva.

Naši stari uvek su se držali mudrosti da se dobro dobrim vraća!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs