Anemija je sve češća pojava među stanovništvom Srbije, a ljudi često nisu ni svesni da su anemični sve dok im se ne uradi detaljnija krvna slika. Kada ustanove anemiju, ljudi mahom i ne znaju šta bi jeli i kako treba da izgleda njihov obrok. Gostojući u RTS Ordinaciji, nutricionista Strahinja Kukić odgovara na sve nedoumice.
Šta to jedemo što bi sprečilo da se gvožđe apsorbuje?
"Kafa zna sprečiti apsorbciju gvožđa, posebno ako je pijemo posle ručka i posebno ako se kombinuje sa mlekom. Druga navika jeste - jedenje s nogu. To dovodi do toga da se ne luči dovoljno pljuvačke i želučane kiseline koje su ključne za odvajanje gvožđa iz hrane i za čuvanje vitamina B 12. Pljuvačka je ta koja čuva vitamine B12."
Na koje parametre anemije utiče izvor gvožđa u namirnicama životinjskog porekla?
"Namirnice životinjskog porekla delovaće na sve parametre anemije. Životinje imaju krv i odatle mi uzimamo njihovu krv i apsobujemo je. To su namirnice poput govedine ili džigerice koje imaju i B vitamin i gvožđe, ali jedino što im nedostaje je C vitamin. Znači idealno bi bilo pojesti jedan biftek i popiti limunadu."
Da li pomažu seme koprive i cvekla?
"Da, obično se i preporučuje da se uzme med i seme koprive ili napraviti čaj od koprive sa medom i malo limuna. Vitamin C je tu da spreči da gvožđe rđa ili oksidira."
Da bi efekti apsorbcije bili što bolje, šta da ne jedemo jedno s drugim?
"Problematika je ako spaneću dodate kiselo mleko ili mleko. Tu ne dolazi do apsorbcije, dok opet spanać kuvan u mleku ima manje oksalata i tako se sprečava stvaranje kamena u bubregu."
Koliko gvožđa imaju suve kajsije i suvo grožđe?
"Imaju mnogo gvožđa i dovoljna nam je jedna šaka suvog grožđa dnevno da sebi omogućimo jednu lepu dozu gvožđa za dan."
Šta su obogaćene žitarice, šta to znači?
"Anemija je veliki problem i veliki broj ljudi je ima. Zato smo odlučili da u žitarice dodajemo malo gvožđa, malo vitamina B. I pokazalo se da ima odličan učinak i da ljudi odlično apsorbuju gvožđe na taj način."
Ako neko ima anemiju koliko puta nedeljno da jede meso?
"Može i svakog dana, ali ne ogromna količina. Neka to bude veličina dlana. Oko 100 grama. Ako neko stalno jede meso, a nije anemičan, onda u tome i nije bio problem (u nedostatku mesa) već u nečemu drugom."