SAZNAJTE VIŠE

30 POSTO ODRASLIH IMA PROBLEMA SA NESANICOM: Isprobajte ovaj VOJNI TRIK uz pomoć kojeg ćete zaspati za najviše 2 minuta

Ako ste jedni od mnogih kojima je teško da brzo zaspu (ili uopšte), biće vam drago da znate da postoji stara tehnika koja trenutno kruži na društvnoj mreži TikTok i koja obećava da će Vam pomoći uradite upravo to.

Saveti stručnjaka
Autor:
30 POSTO ODRASLIH IMA PROBLEMA SA NESANICOM: Isprobajte ovaj VOJNI TRIK uz pomoć kojeg ćete zaspati za najviše 2 minuta
Foto: Shutterstock

Da, „vojni metod“, koji je popularizovala američka vojska i koji je dokumentovan u knjizi Lojda Bada Vintera iz 1981. godine pod bazivom "Relax and Win: Championship Performance", u kojem je otkrivena ultra efikasna tehnika koja će vam pomoći da zaspite za samo deset sekundi, a najviše za dva minuta. Kada se zna da se između 10% i 30% odraslih ljudi bori sa hroničnom nesanicom, vredi isprobati svaki trik.

žena spava, Spavanje
foto: Profimedia

Pa kako to funkcioniše? Pa, pre svega, metod treba praktikovati svakodnevno da biste osetili njegove pune efekte – očekujte neverovatne rezultate za šest nedelja prakse – i sve što treba da uradite je:

  1. Opustite celo lice, uključujući sve mišiće i jezik, od vilice do unutrašnjosti usta. Može biti lakše prvo ih sve napeti, a zatim pustiti.
  2. Spustite ramena da biste oslobodili napetost i dozvolite da vam ruke padnu sa strane tela.
  3. Izdahnite, opuštajući grudi i fokusirajući se na dah. Takođe, dozvolite vašim nogama, butinama i listovima da se opuste tokom procesa, puštajući gravitaciju da ih prirodno povuče nadole.
  4. Očistite um na deset sekundi, zamišljajući opuštajuću scenu. Ako ovo ne uspe, pokušajte da izgovarate reči „ne razmišljajte“ iznova i iznova 10 sekundi.
  5. U roku od deset sekundi trebalo bi da zaspite, ali može potrajati i do dva minuta kada prvi put počnete da je praktikujete.
San, Snovi, Sanjarenje
foto: Shutterstock

Tehnika, koja je dizajnirana da pomogne vojnicima da brzo zaspu u bilo kojoj situaciji kako bi se smanjio rizik od grešaka na poslu, stavlja naglasak na pomoć u ublažavanju napetosti mišića i opuštanju tela, što zauzvrat pomaže u aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema, koji je odgovoran za naš režim odmora i oporavka.

Ne košta ništa - pa zašto da ne probate?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs