POBEDITE AKNE I FLEKE OD AKNI UZ STRUČNE SAVETE I ADEKVATNU NEGU

Akne su jedno od najčešćih oboljenje kože. Oko 90% tinejdžera suočava se sa ovim problemom. Istovremeno, akne se mogu videti i kod osoba u četvrtoj ili petoj deceniji života, znatno češće kod žena.

Saveti stručnjaka
Autor:
POBEDITE AKNE I FLEKE OD AKNI UZ STRUČNE SAVETE I ADEKVATNU NEGU
Doc.dr Srđan Tanasilović, Foto: Promo

Problem akni, osim estetskih izaziva i emocionalne probleme poput pada samopouzdanja, a iskustva pokazuju da borba protiv akni i fleka od akni dugo traje.

S obzirom da se akne ne javljaju svima istovremeno i u istom obliku, osobe koje ih imaju često se pitaju zašto se to događa baš njima i da li nekom navikom doprinose pogoršanju problema.

Ove i druge dileme u vezi čišćenja, nege i zaštite kože sklone aknama, govoreći o efikasnosti preparata iz Eucerin® DERMOPURE linije, razrešava dermatovenerolog, doc.dr Srđan Tanasilović.

Zašto ja imam bubuljice i mitisere, a neki moji vršnjaci, tinejdžeri, nemaju?

Samo vreme pojave bubuljica, težina kliničke slike i dužina trajanja oboljenja zavisi od hormonskog statusa i genetskih faktora, a postoje i uticaji iz spoljašne sredine koje ne smemo zanemariti.

Zašto još uvek imam bubuljice i mitisere iako više nisam tinejdžer?

Uzroci tome su udruženi hormonski poremećaji, upotreba nekih lekova ili neadekvatnih preparata za higijenu, negu kože i šminku. Takođe akne mogu biti i posledica profesionalne izloženosti aknogenim supstancama, kao što su razna ulja, halogeni elementi…

Da li je istina da način ishrane, slatkiši i mlečni proizvodi, izazivaju tj. pogoršavaju stanje bubuljica i mitisera?

Ne postoje zvanični dokazi da hrana direktno utiče na pojavu akni, ali u nekim slučajevima kod osoba koje uz akne imaju i metaboličke poremećaje, na primer insulinsku rezistenciju, ili osoba na sistemskoj terapiji retinoidima, svakako treba redukovati unos slatkiša i lipida.

Eucerin DermaPure
foto: Promo

Da li će se stanje moje kože poboljšati ako što češće čistim to jest perem lice i ruke?

Adekvatna higijena kože, uklanja višak masnoće, takozvanog sebuma, a sa druge strane smanjuje "začeplenje" izvodnih kanala lojnih žlezda, tako da svakako dovodi do poboljšanja izgleda kože. Ukoliko to prečesto radimo, nažalost imaćemo suprotan efekat.

Koliko puta dnevno i čime bi trebalo da čistim lice?

Dovoljno je lice čistiti 2 puta dnevno, ujutru i uveče, preparatima koji uklanjanju višak sebuma, a sa druge strane ne dovode do isušivanja kože i iritacije. Prečesto čišćenje lica ima suprotan efekat, jer se lojne žlezde “pobune” i stvaraju više sebuma, a sa druge strane dolazi do uklanjanja korisnih lipida koji čine epidermalnu barijeru, pa se povećava gubitak vode iz epiderma. Sama iritacija kože posledično dovodi do zapaljenja-inflamacije, pa koža postaje suva, osetljiva, i crvena.

Kako da postignem da gnojna bubuljica što pre nestane i ne ostavi zadebljanja na koži i tamne fleke?

Upotrebom optimalnih preparata za higijenu i tretman masne kože ili akni sprečićemo da dođe do toga. Postoje i preparati koji su tako formulisani da se stavljaju ciljano na upaljenu bubuljicu, a često takvi preparati sadrže i zelene pigmente, koji neutrališu crvenilo. Napomenuo bih da u svim slučajevima sa aknama, ne zavisno od kliničke slike, moramo koristiti i adekvatne preparate za zaštitu od UV zračenje, što je najvažnije za prevenciju hiperpigmentacija. Ukoliko je do njih već došlo postoje preparati koji se koriste za uklanjanje tamnih fleka, to jest hiperpigentacija.

Hoće li mi piling pomoći i koji piling preporučujete?

Eucerin DermaPure
foto: Promo

Pilinzi imaju takozvani keratolitički efekat, odnosno uklanjaju ćelije epiderma. Površni pilinzi uklanjaju najpovršniji sloj epiderma sa mrtvim ćelijama, a sastoje se najčešće iz raličitih alfa i beta hidroksi kiselina. Postoje preparati koji su formulisani za svakodnevnu kućnu upotrebu, kao i preparati koji se koriste u kozmetičkim salonima u različitim vremenskim razmacima.

Kako treba da izgleda dnevna rutina nege da pobedim akne i fleke od akni?

Nega kože zavisi od stanja u kome se koža nalazi, odnosno izbor preparata zavisi od toga da li se radi o masnoj, osetljivoj, suvoj ili koži osobe koja je na nekoj sistemskoj terapiji. Ukoliko je masna koža, potrebno je upotrebiti preparate za čišćenje koji su formulisani tako da očiste kožu, ali je ne presuše. Takođe savetuje se upotreba krema koje će da koži daju mat efekat i da je hidriraju, a pri tome neće zapušiti izvodne kanale lojnih žlezda. Takođe jako je bitna upotreba preparata za zaštitu od UV zračenja, a sam izbor takođe zavisi od stanja kože koju štitimo.

Koje preparate bi pri tome trebalo da koristiti?

Ukoliko se radi samo o masnoj koži, sa ili bez mitisera, potrebno je koristiti adekvatne preparate za higijenu takve kože, najčešće su to gelovi ili losioni i kreme koje sadrže sustance koje regulišu rad lojnih žlezda, odmašćuju kožu, uklanjaju površne slojeve kože i smanjuju upalu. Ukoliko se radi o srednje teškim i teškim formama akni, neophodno je posetiti dermatologa.

Postoje li neki tretmani u kozmetičkim salonima ili dermatološkim ordinacijama koje preporučujete kao efikasne za kožu sklonu bubuljicama i mitiserima?

Eucerin DermaPure
foto: Promo

Svakako preporučujem profesionalno čišćenje lice, uklanjnje otvorenih mitisera, upotrebu raznih vrsta pilinga u zavisnosti od težine akni, ili upotrebu lasera. Svi pilinzi, osim površnih, kao i sve vrste laserskih tretmana rade se isključivo u lekarskim ordinacijama, a ne u kozmetičkim salonima.

Da li preparate iz Eucerin ® DERMOPURE linije mogu i treba da koristim i kada primenjujem medicinsku terapiju?

Eucerin®DERMOPURE linija obuhvata i preparati koji mogu da se koriste u kombinaciji sa medikamentoznom terapijom akni.

Kada bubuljice prođu, ostaju mi fleke i ožiljci. Šta da radim?

U tom smislu neophodna je upotreba antisolarnih preparata sa viskom faktorom zaštite-SPF 50 preko dana, uz to postoje preparati koji u sebi sadrže suptance koje “izbeljuju” potamnelu kožu. Sam proces je dugotrajan, efekti su najčešće vidljivi posle nekoliko meseci. Ukoliko se ne postignu zadovoljavajući rezultati postoje i medicinke procedure koje su invazivnije i izvode se u lekarskim ordinacijama. U pitanju su dublje vrste pilinga, laseri…Napomenuo bih da se često kombinuju medicinske i nemedicinske procedure, jer se tako postiže bolji efekat.

Zašto Vi preporučujete Eucerin ® DERMOPURE preparata za negu kože sklone bubuljicama i mitiserima? Šta je to što ih izdvaja od drugih?

Eucerin DermaPure
foto: Promo

Prvenstveno jer su dobro formulisani, praktično bez neželjenih efekata, vrlo dobro se podnose, a imaju odličan odnos cene i kvaliteta. Ono po čemu bih izdvojio ovu liniju je i to što u određenim preparatima postoje i supstance koje rešavaju hiperpigmentacije, što upravo izdvaja ovu liniju od drugih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs