oralna higijena

KAKO SE PRAVILNO NEGUJU ZUBNE PROTEZE: 6 zlatnih pravila kojima se čuva dugovečnost veštačkih zuba

Pravljene su od veštačkih materijala, ali ako ne brinete o njima mogu stvoriti karijes, neprijatnu upalu desni, a mogu i da puknu

Saveti stručnjaka
Autor:
KAKO SE PRAVILNO NEGUJU ZUBNE PROTEZE: 6 zlatnih pravila kojima se čuva dugovečnost veštačkih zuba
Zubne proteze, Foto: Shutterstock

Iako svi znamo da zdravlje usta utiče na opšte zdravlje i da je pravilna oralna higijena od vitalnog značaja za dobrobit celokupnog organizma, greške koje pravimo od najranijeg doba razlog su što mnogi u četvrtoj ili petoj deceniji ostaju bez zuba.

Nažalost, još uvek vlada mišljenje da prve zubiće ne treba posebno negovati jer će ionako da ispadnu, a kasnije se, kad niknu stalni zubi, na to nadovezuju izostanak pranja ili predugo korišćenje četkice, dok s nje potpuno ne opadnu sve dlačice. Izostaju i korišćenje konca za zube, kao i redovne kontrole kod stomatologa.

Rezultat je da više od 700.000 stanovnika Srbije nema nijedan svoj zub! U zaostalim sredinama se mire sa ovim stanjem, ali većina se ipak odlučuje za nošenje zubne proteze.

Iako nije savršeno rešenje nakon gubitka svih zuba, na totalnu protezu mnogi od nas se brzo naviknu. Međutim, posle početnih muka s prilagođavanjem, ne smemo sebi dozvoliti da zaboravimo da smo vlasnici veštačkih zuba jer bi mogli da nastanu novi problemi.

Stomatolog
foto: Ilustracija / Thinkstock

Pranje dva puta nedeljno

Veštački zubi traže istu pažnju kao i prirodni. Zato je važno da poslušate savet o pravilnom održavanju proteze i usne duplje, a odnose se ne samo na totalne proteze već i na parcijalne, kojima se rešava nedostatak nekoliko zuba.

Samo zato što to nisu pravi zubi, ne znači da im nije potrebno redovno čišćenje. Perete ih dva puta dnevno, a pre nego što protezu vratite u usta, iščetkajte desni, nepca i jezik.

Proteza prekrivena naslagama hrane izaziva iritaciju i infekciju ispod mesnog tkiva, što može dovesti do težih problema sa usnom dupljom.

Za čišćenje proteze postoje posebne četkice koje na glavi najčešće imaju dve četkice različitih veličina. Veća služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih. Ako nemate takvu, dovoljna je i ona obična, samo neka ima mekana vlakna.

Četkica za zube
foto: Shutterstock

Kad vadite protezu, operite je pastom za zube, a u lavabo stavite peškir ili ga napunite vodom da ne bi pukla ako vam ispadne.

Pre nego što je vratite u usta, pregledajte desni. Ako su crvene i natečene, ostavite ih da se odmore nekoliko sati (šest do osam sati), a protezu dotle držite u čaši vode. Ako ne vidite boljitak, obavezno se obratite stomatologu da vidi da li je potrebna korekcija proteze. To radite i ako primetite bele mrlje sa unutrašnje strane obraza, to je takođe znak da proteza ne leži dobro.

Krhke i lomljive

Kad vam proteza nije u ustima, držite je u vodi. Pošto su izrađene od materijala koji je osetljiv na nedostatak tečnosti (u ustima ih podmazuje pljuvačka), s vremenom postaju krhke i lomljive, što će za vas značiti nove troškove ako stomatolog ne može da je popravi.

Osim što mogu da puknu, s vremenom usled žvakanja gube na elastičnosti.

Ovaj proces će se znatno duže razvijati ako protezu držite u mlakoj (ne vrućoj!) vodi, u koju možete da dodate i sirće (1:1) ili specijalne tablete koje deluju dezinfekciono i antibakterijski (one NISU zamena za pranje proteze).

proteza
foto: Shutterstock

Ako primetite pukotine, odmah otiđite kod stomatologa da ih sanira da biste izbegli njihovo širenje i odlamanje dela proteze. Ova pojava je česta i kod onih koji vode računa o protezama jer se stanje kostiju desni i vilice menja s godinama, pa dolazi do nepravilnog prenošenja sila žvakanja ( trudite se da tokom žvakanja zalogaje rasporedite na obe strane, to omogućava stabilnost proteze).

Pomoću otiska vilice stomatolog će u većini slučajeva moći da reši i ovaj problem.

Kod parcijalne proteze nakon duže upotrebe može da dođe i do loma metalne kukice kojom se drži za preostale zube. Biće zamenjena, a zubaru se obratite i ako primetite da kukica više ne stoji čvrsto na zubu kako bi je zategnuo.

I zubi koji se nalaze u protezi mogu da se odlome. Ako ste sačuvali onaj koji je otpao, stomatolog će ga vratiti nazad, a ako niste - zameniće ga novim.

zubar, stomatolog
foto: Profimedia

Sledite i ove savete

  1. Ne izbegavate da nosite protezu jer to dovodi do promene stanja u ustima. Dakle, treba vremena da se vilica navikne na nju.
  2. Obratite pažnju da li dobro dihtuje. Da biste bili sigurni da se neće pomeriti ili ispasti, ali i da neće ostati hrana između desni i proteze, možete je zalepiti kremom za pričvršćavanje, koju možete kupiti u apoteci.
  3. Svakodnevno korišćenje troši protezu, pa bi najbolje bilo da je zamenite svakih tri do pet godina (stomatolog će reći kad je pravo vreme za to) jer ona osigurava podršku vilici samo ako savršeno naleže. U suprotnom, menja i oblik lica i produbljuje bore.
  4. Uoči odlaska u krevet skinite protezu jer zubno meso treba da se odmori od konstantnog pritiska.
  5. Dva do tri puta nedeljno isperite usta dezinfekcionim rastvorom za zube.
  6. Kod stomatologa idite odmah ako osećate bol u usnoj duplji, otežano jedete i govorite ili se pomeranje proteze čuje kad se hranite i pričate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs