obratite pažnju

11 SIMPTOMA KOJA UPUĆUJU DA SA TELOM NIJE SVE KAKO TREBA: Otiđite kod lekara ODMAH

Iako možda nisu svi razlog za zabrinutost, neki uobičajeni znaci koje nam naše telo šalje mogu da upozore na veće probleme koje nikako ne smemo da ignorišemo

Saveti stručnjaka
09:21h Autor:
11 SIMPTOMA KOJA UPUĆUJU DA SA TELOM NIJE SVE KAKO TREBA: Otiđite kod lekara ODMAH
11 simptoma lošeg zdravstvenog stanja, Foto: Shutterstock

Kada je naše zdravlje u pitanju, uvek je bolje biti siguran nego žaliti. Zato je odlična ideja da zakažete pregled kod lekara ako primećujete neke simptome.

Ne zaboravite da se uvek obratite svom lekaru ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, nakon dijagnostike će vam prepisati terapiju ukoliko je neophodna, a neke od ovih znakova na koje upućuje Bright Side ćete moći i sami da rešite.

1. Perut i gubitak kose

Imati ljuskavo vlasište može biti uobičajen problem, ali ako se javlja sa gubitkom kose, to može biti znak nedostatka važnih vitamina i hranljivih materija.

perut
foto: Shuterstock

Nizak nivo cinka, vitamina B2, B3, B6 i B7, kao i gvožđa, mogu biti uzrok ovog svakodnevnog problema, nadoknadićete ih pravilnom ishranom ili uzimanjem suplemenata.

2. Smežurana koža ruku i prstiju

Pojavljivanje bora je normalan, zdrav znak starenja, a koža na prstima nam se obično smežura kada ih duže držimo u vodi. Ali kada naše ruke počnu da izgledaju više naborane i gube elastičnost brže od drugih delova tela, možda vam telo šalje upozorenje.

Ruke, Stare ruke, Ruke stare žene
foto: Profimedia / Ilustracija

Promene na prstima bez ikakvog izlaganja vodi mogu značiti dehidraciju, lošu cirkulaciju krvi ili da imate problem sa štitnom žlezdom.

3. Bele mrlje na jeziku

Zdrav jezik obično ima ružičastu boju. Ako primetite da se na vašem jeziku pojavljuju bele mrlje, to može biti znak gljivične infekcije, tzv. oralnog drozda, koja je veoma česta među osobama koje imaju dijabetes.

jezik, zdravlje jezika
foto: Shutterstock

Takođe, bele mrlje na jeziku mogu da budu znak neadekvatne oralne nege, tako da bi poboljšanje oralne higijene moglo da reši problem.

4. Osip na koži

Obično su crvena koža i svrab znak ekcema, ali ponekad je osip, uz povišenu telesnu temperaturu, uzrokovan i infekcijom ili dodirivanjem određenih biljaka.

Osip, Svrab, Koža
foto: Shutterstock

Čak i ako ne izgledaju veoma ozbiljno, ove pojave na koži se mogu inficirati, pa se preporučuje da ih pregleda lekar.

5. Otečeni gležnjevi

Otečeni gležnjevi su uobičajen znak trudnoće, ali ako ne očekujete dete, to može značiti lošu cirkulaciju krvi, probleme sa srcem ili nedovoljnu funkciju štitne žlezde.

kardiolog, srce
foto: Shuterstock

Manje ozbiljan uzrok ovog simptoma je konzumiranje previše soli, što može dovesti do zadržavanja vode.

6. Suve oči

Dovode do osećaja peckanja, upale i oštećenja očiju. Suvoća može biti uzrokovana starenjem ili određenim lekovima, ali takođe može biti znak Sjogrenovog sindroma.

Žena, suze, oči, bore
foto: Shutterstock

Ovu bolest često prate suva usta, a to je poremećaj imunog sistema.

7. Nadutost

Blaža nadutost nakon obroka obično nije razlog za zabrinutost, ali može biti i znak osetljivosti na hranu. Konzumiranje hrane na koju ste alergični (čak i ako to ne znate!) uzrokuje oslobađanje veće količine gasa u vašem stomaku.

Stomak, Bol, Nadutost, Trudnoća, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Najčešće ga uzrokuju pšenica i gluten, pa smanjite njihovu upotrebu ili ih izbacite iz ishrane.

8. Neobjašnjive modrice

Ako često nalazite modrice na raznim delovima tela, a ne sećate se da ste udarili ili negde zakačili to mesto, možda bi bilo dobro da se obratite svom lekaru.

tromb, Krvni ugrušak, tromboza
foto: Shutterstock

Ove modrice mogu da ukažu na nedostatak vitamina, ali i da budu znak nečeg ozbiljnijeg, kao što je bolest zgrušavanja krvi, koja podrazumeva hitno lečenje kako usled začepljenja krvnih sudova ne bi došlo do srčanog ili moždanog udara.

9. Stalna žeđ

Veoma je važno da svoje telo uvek održavate hidriranim i pijete puno vode, ali ako i pored toga imate stalan osećaj žeđi - to je tipičan simptom predijabetesa.

Dijabetes
foto: Profimedia

Drugi uobičajeni simptomi ovog stanja su umor i učestalo mokrenje.

10. Nasumični trzaji mišića

Trzanje mišića može da ima mnogo uzroka, a najčešći su pojačana fizička aktivnost, stres, dehidracija i nedovoljno spavanje.

doktor
foto: Shutterstock

Međutim, u ozbiljnijim slučajevima to može da bude obeležje i neurološkog poremećaja ili bolesti bubrega, pa ako niste utvrdili tačan razlog ovoj pojavi najbolje bi blo da se obratite lekaru.

11. Hrkanje

Iako je dosadno za vašeg partnera, hrkanje je često bezopasno za vaše telo.

Ipak, iako ređe, hrkanje može da bude znak opstruktivne apneje za vreme spavanja (OSA).

Hrkanje
foto: Profimedia

U tom slučaju neophodna vam je medicinska pomoć; lekar vam može propisati medicinski uređaj koji će vam pomoći da bolje dišete i spavate tokom noći i sprečite zastoj srca.

Da li ste ikada iskusili neki od ovih simptoma?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs