Savet stručnjaka

Dr Cabunac: 700.000 građana Srbije nema nijedan zub, 50 % stanovništva ne pere zube redovno!Evo kada da se javite zubaru

* Zapuštena i bolesna usna duplja ugrožava imuni odgovor celog organizma.

* Redovne kontrole kod stomatologa su prioritet.

Saveti stručnjaka
12:11h Autor:
Dr Cabunac: 700.000 građana Srbije nema nijedan zub, 50 % stanovništva ne pere zube redovno!Evo kada da se javite zubaru
Foto: Privatna Arhiva

O čemu sve treba da povedemo računa i koliko smo zaista bezbedni u zubarskoj stolici u vreme korone, govori dr Jovan Cabunac, specijalista stomatološke protetike i akademski specijalista implantologije.

Bezbednost od infekcije danas je zaista imperativ, presudan faktor u izboru ustanove gde ćemo se lečiti.

Kao što sam već naglasio, sve mere koje smo ranije imali, kao što je sterilizacija i pakovanje instrumenata, dezinfekcija radnih površina pre i nakon ulaska svakog pacijenta, korišćenje zaštitnih maski, naočara ili vizira prisutne su i dalje, s tim što su uvedena i dodatna preventiva, s obzirom na aktuelnu zdravstvenu situaciju. Postoje uputstva za pacijente pri dolasku u ordinaciju, jasno su istaknuta pravila za pranje ruku, korišćenje dezinfekcionih sredstava, nošenje maski u čekaonicama, poštovanje distance i broj pacijenata u čekaonici. Naravno, i još neke druge mere, koje nam omogućavaju nesmetan i bezbedan rad i boravak u prostorijama ordinacije.

Apsolutno se sve sprovodi po standardima koje nam je uputila Stomatološka komora Srbije, Ministarstvo zdravlja, a u krajnjoj liniji sve je to u saglasnosti sa evropskim normama.

I pored toga, neke i sama pomisao na bol i zvuk bušilice sprečava da posete zubara.

Stomatologija danas u principu je bezbolna i okrenuta komforu pacijenta. Anestezije koje se koriste, bilo da su klasične ili bez igle, veoma su delotvorne. Imajući ovo u vidu, može se reći da bola nema. Na to su pridodate i ugodnosti tipa ergonomskih terapeutskih stolica, u kojima se pacijent oseća prijatno i opuštenije, nego da je u klasičnim stomatološkim stolicama..

Što se zvuka bušilice tiče, to može da se prevaziđe upotrebom tzv. „tvrdih“ lasera kojima je moguće popraviti zub. Tu se umesto klasičnog zvuka turbine, čuje samo pucketavi zvuk.

Koje su još prednosti upotrebe lasera?

Ovom vrstom lasera uklanja se tkivo laserskim zrakom. Dakle, to je beskontaktan postupak prilikom koga se uklanjaju samo površinski slojevi, samo bolestan deo zuba, bez velikog prodora u zdravo zubno tkivo. Laser radi po principu koji ne izuskuje davanje anestezije ( naime, na površini zuba dešava se mini eksplozija, koju zubni nerv ne uspeva da registruje, pa gotovo i nema bola ). Upravo zbog toga davanje anestezije najčešće nije potrebno.

Treba naglasiti i da je sam laserski zrak baktericidan (ubija bakterije), što je još jedna prednost njegove upotrebe, bilo za popravku zuba, bilo za manje hirurške intervencije.

Pored bola, koliko su opasne infekcije?

Svaka infekcija u organizmu je opasna. Veliki broj bakterija, sa mesta infekcije, može se širiti organizmom, ozbiljno ugrožavajući zdravlje. Glava, a pogotovo usna duplja, spada u regije koje su najbolje prokrvljene, pa je samim tim mogućnost širenja infekcije iz te regije mnogo lakša.

Svakako crvenilo, otok i bol jesu alarm koji nas upozoravaju na prisustvo infekcije i upalni poroces, ali postoje i infekcije koje se ne vide golim okom, a koje su isto opasne kao i one nama vidljive. Te infekcije mogu postojati u kostima vilica ili iznad zuba, a odatle bakterije mogu da se šire po celom organizmu. Uzrok mogu biti traume ili hronične infekcije.

Ovo je sve rešivo relativno lako ako je lečenje sprovedeno na vreme, te su stoga preventivni pregledi na svakih 6 meseci do godinu dana važni, pa i, rekao bih, neophodni.

Kako možemo da se rešimo drugih problema?

Endodoncijom između ostalog. To je način lečenja korena zuba ili kanala korena zuba koji zub ostavlja u funkciji. Inače, uzroci oboljenja korenskog dela zuba su različiti: duboki karijesi, karijesi ispod zubnih nadoknada i plombi, infekcije parodontalnog tkiva i frakture zuba.

Stomatologija ima više specijalističkih grana i svaka ima svoju oblast kojom se bavi. Ono sa čim se najčešće srećemo i, da kažem, što je prva linija odbrane, jeste restaurativna stomatologija (popravke zuba) i endodoncija (lečenje kanala korena). Ovo je ono čega se pacijenti najviše i plaše, ali potpuno bez razloga, jer su toliko uznapredovale metode lečenja i aparatura, pa je sam proces lečenja, uz kadar koji prati svetske trendove, ubrzan i mnogo komforniji za pacijenta nego ranije, što, naravno, podrazumeva i bezbolan rad.

Mnoge muči i nedostatak zuba.

Gubitak zuba je višestruki problem. Prvo, sam nedostatak pojedinih zuba sa sobom nosi gubitak kosti na mestu izvađenog zuba, ali i kosti oko susednih zuba. Drugo, preostali zubi bivaju preopterećeni tokom žvakanja, što dovodi često do njihovog naginjanja, pojave džepova, neprijatnog zadaha iz usta, osetljivosti, gubitka vertikalne visine lica, ali i do povlačenja kosti i desni. Ukoliko se zubi nalaze u vidljivoj zoni, to naružuje izgled pacijenta, ali može i izazvati smetnje pri izgovoru određenih glasova. Takve situacije često dovode do gubitka samopouzdanja, skrivanja osmeha, tzv. „Monaliza izgleda“, ali i izbegavanja socijalnih kontakata, tj. socijalne samoizolacije.

Šta predlažete u tom slučaju?

Sve nabrojano, danas se rešava vrlo uspešno sa predvidljivim rezultatima, pogotovo od kad koristimo intraoralne skenere, smile designe programe za digitalni dizajn zuba i mašine koje su kompjuterski navođene i prave zube od cirkona i čiste keramike. Dakle, nema otisaka, unapred vidite izgled svojih zuba i aktivno učestvujete u njihovom dizajnu i, što je još važnije, brzo dobijate krunice i mostove od bezmetalne keramike.

Kad pričamo o krunama (i mostovima), one mogu biti postavljene na preostale zube koji se koriste kao nosači mosta ili mogu da se postavljaju na implante koji zamenjuju koren zuba koji nedostaje.

U nekim slučajevima gde nedostaju svi zubi, postoji mogućnost ugradnje implantata i postavljanja mostova koji se ne skidaju u roku od 72 sata. To je tzv. All- on- 4 ili All-on-6 koncept.

Kakva je vaša poruka čitaocima?

Kako zdravlje zuba nije samo pitanje estetike, već je naučno dokazano da se bolesti zuba mogu reflektovati na čitav organizam (fokalne infekcije), lečenje stomatoloških problema svakako treba da postane jedan od prioriteta svakog vašeg čitaoca.

*Dr Jovan Cabunac, specijalista stomatološke protetike i ak. spec. implantologije, član brojnih međunarodnih stomatoloških asocijacija

Jovan Cabunac
foto: Privatna Arhiva
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs