telo nakon 50.

KAKO SMRŠATI POSLE 50. GODINE? Uz 3 ključna pravila uvek ćemo biti VITKE, a evo koje NAMIRNICE treba IZBEGAVATI

Mnoge dame muči pitanje kako smršati posle pedesete godine, budući da je taj proces veoma sporiji, međutim - postoji olakšanje.

Saveti stručnjaka
Autor:
KAKO SMRŠATI POSLE 50. GODINE? Uz 3 ključna pravila uvek ćemo biti VITKE, a evo koje NAMIRNICE treba IZBEGAVATI
Kako smršati posle pedesete, Foto: Profimedia

S godinama, naše telo se menja i prolazi kroz razne faze. Takođe je poznato se i metabolizam usporava, a samim tim i proces mršavljenja je dugotrajniji i teži. Nakon pedesete godine, mišićna masa znatno opada, dok na to utiču razni faktori koje godine sa sobom nose.

Kada uđemo u 6. deceniju, menjaju se i horomni, a ovaj osećaj žene posebno znaju budući da tada dolazi i menopauza koja sa sobom nosi razne procese. Nutricionistkinja Blanka Karasija dala je neke savete koji mogu pomoći pri rešavanju viška kilograma nakon pedesete godine.

Nutricionistkinja savetuje da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Pre svega, ona je predložila da pijete više vode, jer na taj način ne samo da mršavite, nego i smanjujete faktore rizika za dijabetes tipa 2. Takođe, nutricionistkinja savetuju da se smanji, ili potpuno izbaci prerađena hrana, a posebno čips, peciva i sladoled, piše Lepa i Srećna.

Hidratacija
Hidratacijafoto: Shutterstock

"Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranljivi sastojci. Ove namirnice su bogate rafinisanim ugljenim hidratima, bojama i šećerom i dovode do povećanja telesne težine i neravnoteže hranljivih materija u telu", objasnila je nutricionistkinja i podsetila na važnost proteina i činjenicu da oni nisu samo životinjskog porekla. Blanka savetuje da je jede sočivo, pasulj, pečurke i hleb od celog zrna.

"Uključivanje proizvoda od celog zrna pšenice u svoju ishranu obezbediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osećaj sitosti", zaključila je ona.

Vlakna
Vlaknafoto: Shutterstock

"Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica", rekla je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga za portal Lepa i srećna i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

  • Žitarice i mahunarke
  • Crni pasulj i pirinač
  • Orasi i grašak
  • Sočivo i badem
  • Hleb od speltinog brašna i puter od kikirikija
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs