Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja pogađa zglobove šaka i stopala. Najjači bol pacijenti osećaju ujutru nakon buđenja, a on je praćen osećajem dugotrajne ukočenosti šaka koja traje duže od pola sata i to su najfrekventniji simptomi reumatoidnog artritisa
Bolest obično počinje postepeno, ali se nekada javlja i naglo, kada odjednom bude zahvaćeno više zglobova. Uglavnom je ovaj bol praćen i otokom zglobova koji dodatno otežava njihove funkcije. Ako se bolest ne leči adekvatno reumatoidni artritis može da dovede do trajnog oštećenja zglobova, pa čak i do invaliditeta.
Iako je poreklo reumatoidnog artritisa još uvek nejasno, stručnjaci su otkrili da ishrana može da bude ključni faktor u nastanku ovog stanja ili naglog pogoršanja njegovih simptoma.
„Pridržavanje zdrave ishrane može pomoći u upravljanju reulatskim bolestima čime se ujedno smanjuje upala i nastupajući rizik od kardiovaskularnih bolesti“, napisala je Filipu u svom izveštaju.
Vredi napomenuti da ljudi sa RA imaju veću verovatnoću da imaju i celijakiju. Studije su otkrile da se antitela prisutna kod osoba sa ovim stanjem takođe pojavljuju kod ljudi sa dijagnozom RA. To ne znači da osobe sa RA imaju netoleranciju na gluten.
Međutim, oni pacijenti koji imaju oba ova zdravstvena stanja mogu da imaju velike koristi od uklanjanja glutena u njihovoj svakodnevnoj ishrani.
Većina namirnica ne sadrži gluten. Primeri za to su:
- Voće i povrće
- Živinsko meso
- Plodovi mora
- Orašasti plodovi
- Mahunarke
Takođe je vredno napomenuti da i žitarice celog zrna ne sadrže gluten (pirinač, kukuruz, proso, kinoa).
Većina ljudi sa intolerancijom na gluten sklon je ishrani koja sadrži hleb i peciva, jer je gluten u pšenici i raži ono što tim pecivima daje oblik. To ne znači da ovi ljudi ne mogu da uživaju u konzumiranju hleba ili čak da sami naprave hleb za sebe od brašna napravljenog od krompira, lana ili orašastih plodova.
Međutim, imajte na umu da se komercijalno „bezglutensko“ brašno pravi u istoj mašinskoj opremi za pakovanje žitarica, što može dovesti do kontaminacije glutenom, što obično i piše na deklaracijama ovakvih proizvoda kao upozorenje da „sadrže gluten“.
Simptomi reumatoidnog artritisa uključuju bolove u zglobovima, najčešće stopala i šaka. Oni se mogu pogoršati opštim pogoršanjem stanja, ali i ishranom koja sadrži gluten.
