obratite pažnju

ŠEKLER UPOZORAVA: Čestice korone lete i do 4 metra ako pričate sa zaraženim bez maske! Zaraza vam ne gine!


Čestice korona virusa nalaze se u kapljicama koje izbacujemo iz respiratornog trakta.

Medicina
Autor:
ŠEKLER UPOZORAVA: Čestice korone lete i do 4 metra ako pričate sa zaraženim bez maske! Zaraza vam ne gine!
Foto: Printscreenjutjub/Beogradska hronika Jutarnji program

Osoba inficirana korona virusom, bilo da ima simptome ili je potpuno asimptomatski slučaj, dok samo sedi i diše može izbaciti više stotina virusnih čestica za samo 60 sekundi!

Ovaj zabrinjavajući podatak, još jedan dokaz važnosti nošenja maske, izneo je virusolog dr Milanko Šekler.

On je za "Kurir" rekao i da, ako ta osoba govori, može izbaciti i do hiljadu virusnih čestica.

"Infektivna doza je najmanje 500 virusnih čestica. Osoba koja je zaražena, svejedno da li ima ili nema simptome, samo sedi za stolom i diše normalno i izbaciće minimum 20 do 50 virusnih čestica za samo jedan minut, a taj broj može doći i do više stotina", rekao je Šekler za "Kurir".

korona virus
foto: Shutterstock

Dr Šekler je objasnio da, ukoliko ta osoba i govori, izbaciće najmanje 200 a čak i do hiljadu čestica.

"Ako ima simptome, u samo jednom jedinom kašljanju izbaci više od 100.000 virusnih čestica za minut vremena", rekao je virusolog.

Kapljice koje izbacujemo tokom nakašljavanja, njih oko 3.000 različitih veličina, mogu da se kreću brzinom od sto kilometara na čas. Šekler je objasnio i kako tačno dalje izgleda njihovo kretanje i koje su najopasnije.

"Najveći broj mikrokapljica izbačenih u iskašljavanju sadrži korona virus u ogromnim količinama - na hiljade u jednoj, veoma su krupne i teške i u preko 90 odsto padaju u prečniku ispod jednog metra oko njega. Oko deset odsto najsitnijih kapljica, koje su i najlakše i duže ostaju u vazduhu, može da se izbaci na razdaljinu od tri do četiri metara. One, srećom, imaju najmanju dozu virusnih čestica", objasnio je on.

"Dakle, ako je neko izbacio 3.000 kapljica prilikom kašljanja, svaka od njih pojedinačno ima i do nekoliko hiljada virusnih čestica, ali će ih malo stići na veliku razdaljinu. Međutim, dovoljna je samo jedna jedina kapljica da vam padne na nos, usne ili da je udahnete i sigurno ćete se inficirati", kazao je on.

Inficirana osoba koja kine, izbaciće i do nekoliko miliona virusnih čestica, ali će maska sa skoro 90% efikasnosti zadržati one mikrokapljice koje lebde neko vreme u prostoru i u kojima je korona virus. Preciznije, sve krupne zaustaviće sigurno z skoro 100%, ali i do 90% onih najsitnijih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs