Pravilna ishrana i dijeta mogu da zaštite mozak od mentalnih oštećenja. Zato je preporuka da se što više jede hrana koja ima holin i druge hranljive sastojke koji jačaju mozak i to kao deo svakodnevne uravnotežene ishrane kako bi se umanjio rizik od demencije što je više moguće.

U nedavnom radu objavljenom u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition“, istraživači sa Univerziteta u istočnoj Finskoj utvrdili su da uzimanje fosfatidilholina, hemijske preteče holina, dovodi do smanjenog rizika od demencije kod muškaraca srednje i starije dobi.

Da bi se razumela povezanost između unosa holina i rizika od nastanka demencije, tim je proučavao podatke 2.497 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina koji nisu pokazali znakove demencije.

Uzorak populacije ispitivan je u periodu od 1984. do 1989. godine. Studija je pokrenuta da bi ispitala faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti na nasumičnom uzorku muškaraca iz grada Kuopio na istoku Finske.

Proučeni podaci uključivali su podatke o ishrani, dijeti i drugim životnim navikama učesnika. Tim je takođe preuzeo bolničku evidenciju učesnika iz finskih zdravstvenih registara, nakon perioda praćenja od gotovo 22 godine kako bi proverili moguće dijagnoze demencije i Alchajmerove bolesti.

Ispitivanjem ovih kombinovanih podataka istraživači su otkrili da učesnici sa najvećim unosom fosfatidilholina iz hrane poput jaja i mesa imaju 28 procenata niži rizik od demencije u poređenju sa onima sa najmanjim unosom ove supstance.

Brojne studije sugerišu da holin, esencijalni hranljivi sastojak koji se nalazi u jajima i mesu, može biti od značaja za stopiranje kognitivnog opadanja.