SAVET STRUČNJAKA

KAKO SE NAJBRŽE OSLOBODITI BOLA U LEĐIMA OTKRIVA DR JELENA ATANACKOVIĆ: Ove vežbe istezanja će vas preporoditi!

Bol je prvi signal da su leđa počela da trpe posledice modernog načina života i rada

Saveti stručnjaka
09:29h Autor:
KAKO SE NAJBRŽE OSLOBODITI BOLA U LEĐIMA OTKRIVA DR JELENA ATANACKOVIĆ: Ove vežbe istezanja će vas preporoditi!
Foto: Medigroup

Usled tempa koji nam nameće savremeni način života, telo je prvo na udaru, a zbog svakodnevnog rada za računarom i previše sedenja najčešće se javlja bol u leđima i kičmi. Statistika kaže da svaka druga osoba pati od neke vrste bola u leđima.

Kako se najlakše osloboditi bola i šta prvo uraditi kada se jave tegobe pitali smo dr Jelenu Atanacković Petrović, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije.

* Gotovo svaka druga osoba pati od bolova u leđima u manjoj ili većoj meri. Šta najčešce prouzrokuje te bolove?

Bol u leđima je najčešće posledica degenerativnih promena. Uzroci su jos i istezanje mišića ili ligamenta, promena na međupršljanskim diskovima, artritis, razni deformiteti kičme, osteoporotični prelomi, dok je mnogo ređe bol posledica infekcije ili tumora.

* Kada se jave bolovi šta osoba prvo treba da uradi?

Bol u leđima je kod ljudi starijih od 30 godina u manjoj ili većoj meri javlja u 80% populacije. Kada se on pojavi ili intenzivira potrebno je modifikovati aktivnosti u smislu izbegavanja svih položaja koje provociraju bol, a prevashodno dugotrajnog sedenja ili stajanja. Najčešeće se taj bol spontano povlači u roku od nekoliko nedelja i kao takav ne zahteva lečenje. Međutim, ako spontano ne prolazi u tom periodu, ne smanjuje se odmorom, propagira se duž nogu,javi se nakon povrede, izaziva slabost ili trnjenje ili je udruzen sa neplaniranim gubitkom tezine potrebno je da se obratite svom doktoru.

* Zašto se pored bolova javlja i osećaj trnjenja u rukama i nogama? Da li je to simptom nekog ozbiljnijeg stanja?

Trnjenje ruku ili nogu je najčeće fiziološka pojava, koja nastaje kao posledica dugotrajnog nefiziološkog položaja, što dovodi do pritiska na nerv, koji inerviše regiju koja trne i kao takva ima protektivni karakter. Međutim, ako je osećaj trnjenja prisutan duže, on moze biti posledica pritiska na nerv u vratnom / slabinskom delu kičme, oštećenju nerava u okviru polineuropatije, ukljštenju perifernih nerava, nedostatku vitamina B... Svakako, razlog je da se javite svom fizijatru.

* Osim magnezijma, koji još mineral ili vitamin je dobar za mišiće?

Vitamine i minerale ne treba uzimati nekontrolisano bez saveta lekara.

* Na tržištu postoji veliki broj gelova za mišiće, da li su oni delotvorni? Na koje sastojke u njihovom sastavu teba da obratimo pažnju?

Ono na sta je važno obratiti pažnju je da se u aktunoj fazi ( fazi pojave ili pogoršanja bola) koriste isključivo gelovi koji hlade, dok se u slučaju hroničnoh mogu koristiti “topli” gelovi.

* Mnogi kad osete bol prvo posežu za lekovima. Koliko su oni delotvorni u lečenju bolova u leđima i da li prečesto konzumiranje može da ostavi neke posledice?

Postoje različite grupe lekova, koje mogu da ublaže/otklone bol u leđima. U zavisnosti od uzroka bola, intenziteta, stanja organizma i drugih bolesti lekar bira lek, koji će najmanje škoditi Vašem organizum. Ako je Vaš doktor odabrao takav lek za Vas, možete ga uzimati po potrebi ( u dozvoljenoj dnevnoj dozi, koji variria od leka do leka) do 10 dana. Ako je bol i dalje prisutan obratite se svom doktoru.

Posledice uzimanja neadekvatnog leka ili neadekvatno doziranog leka moze dovesti do otećenja želudca, bubrega, jetre, krvarenja...

* Koje vežbe najefikasnije ublažavaju bolove u leđima?

Kada je bol prisutan nije trenutak za jačanje muskulature. Jedine vezbe koje se preporučuju u akutnoj fazi su vežbe istezanja. Ono na sta posebno treba obratiti pažnju je trajanje istezanja, da bi zaista dobili efekat istezanja neophodno je da u istegnutom položaju zadržavanje bude minimum 20 sekundi. Tek kada bol umine vraćamo se vežbama jačanja muskulature vrata i leđa, sto je i osnovna mera prevencije bola u leđima. Jaka muskulatura oko kičmenog stuba rasterećuje kičmeni stub.

  • Vežbe istezanja muskulature vrata

Pomerajte glavu u sledećim pravcima: brada-grudi, uho-rame (obe strane)

Istezanje, vežbe istezanja, vežbe za leđa, vežbe za vrat
foto: Shutterstock

Zatim brada – rame (obe strane) i na kraju dijagonalno savijen vrat ka pazuhu (obe strane)

vežbe istezanja
foto: Shuterstock
  • Vežbe istezanja muskualture donjeg dela leđa

Lezite na leđa, jedna noga neka bude optužena, a druga savijena na grudima. Privucite prvo levu nogu, pa desni ka grudima, a zatim obe noge privucite grudima.

vežbe istezanja
foto: Shuterstock

Lezite na leđa, noge savijene u kolenima se rotiraju u jednu pa u drugu stranu, dok gornji deo tela ide suprotno.

vežbe istezanja
foto: Shuterstock

(Za Stil.kurir.rs dr Jelena Atanacković Petrović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, Domovi zdravlja MediGroup)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs