Pravi savet

DR BRANISLAV ANTIĆ, NEUROHIRURG, SPECIJALISTA ZA BOL: Evo šta da radite kada vas zabole leđa!

Da li bol u leđima zahteva obavezno mirovanje? Koji lekovi pomažu? Da li pomažu masaže i kreme? Kad treba otići kod lekara, pitali smo prof. dr sc. med. Branislava Antića, neurohirurga, specijaliste za bol, nekadašnjeg načelnika Klinike za neurohirurgiju VMA Beograd

Saveti stručnjaka
Autor:
DR BRANISLAV ANTIĆ, NEUROHIRURG, SPECIJALISTA ZA BOL: Evo šta da radite kada vas zabole leđa!
Foto: Privatna Arhiva

Sigurni smo da nema skoro nijedne starije osobe koja nije imala makar jednu epizodu bola u leđima, ali ni mlađi nisu pošteđeni. Istraživanja ukazuju da se čak 62% stanovnika Srbije, koji tek što su prevalili 30 godina, susrelo sa ovim neprijatnim problemom.

Srećnicima se smatraju oni kod kojih bol prolazi spontano, bez terapije, ali ako pređe u hronično stanje, neophodni su dodatni pregledi i stručna pomoć specijaliste kako bi pacijenti povratili kvalitet života i mogli da obavljaju dotadašnje svakodnevne aktivnosti jer uzroci bola u tom slučaju uglavnom opominju na diskus herniju, degeneraciju diskusa, spinalnu stenozu, mnoga druga oboljenja i povrede u koje spadaju i istegnuća mišića...

Da li bol u leđima zahteva obavezno mirovanje? Koji lekovi pomažu? Da li pomažu masaže i kreme? Kad treba otići kod lekaru?

Ovo su pitanja koja mnogi postavljaju, a odgovore i odlične savete koje svakako treba da poslušate daje vam prof. dr sc. med. Branislav Antić, neurohirurg, specijalista za bol, nekadašnji načelnik Klinike za neurohirurgiju VMA.

*Da li je mirovanje kontraproduktivno?

"Česta zabluda u vezi sa bolom u leđima jeste da vas obavezuje na mirovanje. Većina lekara se slaže da mirovanje duže od 48 časa nema smisla, a čak može da bude i kontraproduktivno. Naime, neaktivnost može znatno da poveća mogućnost zgrušavanja krvi u venama nogu, oslabiti mišiće, uzrokuje depresiju..."

*Šta osoba s bolom u leđima treba da radi?

"Kad se pojavi bol u leđima, treba se aktivirati što je pre moguće. Mnogi često izbegavaju kretanje i bilo kakvu aktivnost jer se plaše dodatnih komplikacija. To je apsolutno neosnovan strah. Naime, uobičajena fizička aktivnost može samo da uzrokuje jači ili slabiji bol, ali ne može da uzrokuje dodatne povrede, odnosno komplikacije. Predlažem, jer bol ipak ne treba trpeti i namerno ga izazivati, da se, kad vas zabole leđa, ponašaju onako kako vam najviše odgovora. Oslonite se na pokrete i aktivnosti koje same po sebi ne izazivaju bol."

Buđenje u toku noći onemogućava adekvatan odmor i doprinosi hroničnoj iscrpljenosti. Savet koji često doprinosi izvesnom olakšanju ako vas probudi bol u leđima jeste spavanje na boku, s jastukom između kolena, ili spavanje na leđima s jastukom ispod kolena.

*Da li pomaže lokalna terapija?

"Treba joj dati šansu ako su u pitanju jednostavni, neškodljivi postupci. Neki pacijenti kažu da im lokalna terapija pomaže i zato je preporučujem, makar i zbog placebo efekta. To se odnosi i na masaže."

*Kad treba da se piju lekovi?

"Prepisuju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi u slučaju intenzivnog bola, ali s njima ne treba preterivati zbog mogućih štetnih efekata, pre svega na želudac."

*Koliko dugo smeju da se uzimaju lekovi bez posledica?

"U prva tri do četiri dana treba ih, ako su bolovi jaki, uzimati redovno, a kasnije povremeno, po potrebi, tek ako nastupe faze jačeg bola."

*Ko najviše treba da se pazi?

"Slabljenje leđnih mišića uzrokuje sedeći stil života, ali i intenzivnija fizička aktivnost (težak fizički rad, profesionalni sport) često dovodi do bola. Ugroženi su i oni koji rade u sagnutom položaju (usisavanje), dižu teret. U ovim slučajevima kičmeni stub i donji deo leđa trpe najveće opterećenje. Pravilan položaj tela, pravilno vežbanje i rekreativne aktivnosti mogu da budu dobra prevencija."

*Može li se preskočiti lekar?

"Često može, u oko 90% slučajeva, ako se javi, bol u leđima prolazi u periodu do dva meseca. Ali ako ne prolazi ili ne pokazuje jasnu tendenciju popuštanja u periodu do dva meseca, treba otići kod lekara. To se posebno odnosi na one kod kojih je bol u leđima praćen izraženim bolom u nozi/nogama, osećaju slabost mišića noge, stopala, klecaju im kolena, ali i ako im se zbog bola u leđima poremeti funkcije mokrenja i vršenja velike nužde."

*Šta ako dođe do težih povreda leđa?

"To svakako zahteva dopunske preglede zbog mogućnosti preloma kičmenih pršljenova. Zapamtite, i umerene, naizgled beznačajne povrede kod starijih mogu dovesti do preloma pršljenova i drugih oštećenja kičmenog stuba, a oboleli od osteoporoze takođe su skloniji prelomima. Inače, lekaru treba da se jave i osobe koje bole leđa, a koje su skoro imale neku infektivnu bolest, što može da bude i uzrok infekcije kičmenog stuba (spondilidiscitis), svi oni koji uz bol imaju i povišenu temperaturu, svi kod kojih se bol u leđima pojačava tokom ležanja ili oni kod kojih je bol praćen naglim gubitkom težine."

Vežbe nisu za svakog! Vežbe koje se odnose na jačanje mišića leđa preporučuju se samo kod hroničnih stanja, dok kod akutnog bola njihova primena nema posebnog opravdanja.

*Tekst preuzet iz štampanog izdanja nedeljnika Lena (dodatak uz dnevni list Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs