Neverovatno uspešne

VEŽBE ZA STOPALA NEMAČKIH FIZIJATARA: Kad je stopalo ravno, strada kičma! Evo kako da podignete svod za kratko vreme!

Vežba sve leči, pa i ravno stopalo

Saveti stručnjaka
13:19h Autor:
VEŽBE ZA STOPALA NEMAČKIH FIZIJATARA: Kad je stopalo ravno, strada kičma! Evo kako da podignete svod za kratko vreme!
Foto: Shutterstock

Koštane strukture gležnja nalaze se unutar mišićnog tkiva. Mišićni i ligamentni aparat osigurava pravilno formiranje svoda stopala. Mišićni tonus pomaže u ravnomernoj raspodeli težine na zglob i tkiva. Ako su mišići preslabi, luk stopala se izravnava i razvijaju se ravna stopala.

Sva muskulatura i ligamentni aparati rade u jednom sistemu. Sa ravnim stopalima ne samo da se povećava opterećenje zglobova, već utiče na sve funkcije donjih ekstremiteta i kičme. Ovo je postepen proces koji počinje stopalom, zatim se postepeno pomera do gležnjeva i zglobova, nakon čega se povećava opterećenje kolena, mišića natkolenice i donjeg dela leđa. Zbog toga je za vraćanje mišićne neravnoteže potrebno uraditi više od samo nekoliko vežbi za stopala. Neophodno je izvesti čitav kompleks koji će uticati na celo telo.

Skup efikasnih treninga za ravna stopala

Fizioterapeuti u Nemačkoj ih koriste u lečenju ravnih stopala.

Ovaj skup vežbi sastoji se od: kompleks pokreta na donjem delu noge, jačanje stopala; opuštajuća masaža gležnja.

Prilikom izvođenja trebat će vam prostirka, stolica, mala teniska loptica ili elastična traka za trening.

Treniramo potkolenicu

Pritisak nogama. Sedite na stolicu i stisnite kolena tako da su obe noge pritisnute o pod. Pritisnite stopala sa strane, pokušavajući da ih okrenete prema unutra. Pokušajte da ih zadržite 3 sekunde. Uradite ovo pet puta.

Sledeća vežbe treba da se radite 2 seta po 10 puta na svakoj nozi. Ojačavamo luk trakom. Sedite na stolicu sa nožnim zglobom naslonjenim na vrh drugog kolena. Traku pričvrstite na gornji deo podignutog stopala. Rub trake je zategnut i drugom nogom pritisnut o pod. Pažljivo uzmite stopalo naslonjeno na koleno, dlanom i okrenite ga prema unutra, zatim usmerite stopalo nagore. Zatim ga otpustite i vrlo polako usmerite nadole, pokušavajući da savladate otpor trake.

Sedeći na prostirci, ispružite jednu nogu napred dok prevlačite sredinu trake preko ispupčenja stopala. Uzmite traku na dlan i povucite je udesno. Prenesite levu nogu preko desne, prstima pritisnite traku i pomerite je udesno. Pokušavajući da savladate pritisak trake, okrenite nogu prema unutra.

Ravna stopala
foto: Shutterstock

Jačanje mišića stopala

Uradite 3 seta po 10 puta na svakoj nozi. Zamislite tri tačke u obliku trougla. 1 - ispod palca, 2 - ispod jastučića malog prsta, 3 - ispod pete. Spusti stopalo, pritiskajući sve tačke silom. Zamislite da ih morate ispružiti u liniji bez ispuštanja noge. Kada se izvodi, stopalo se povlači prema gore, formirajući luk. Zadržite položaj 3 sekunde.

Zgrabimo subjekt nogom. Za izvođenje će vam trebati mali predmet - smotana čarapa ili mekana loptice. Sedeći na stolici, stavite mali predmet ispod centra stopala. Stopalo je opušteno, stoji na predmetu. Pokušajte da prstima zgrabite predmet. Uzmite predmet i prenesite ga prstima nogu, s tačke A na tačku B.

Zgužvajte maramicu nogom. Sednite na stolicu. Maramicu bacite na pod. Pokušajte da je prstima noge zgužvate koliko ste god u mogućnosti.

Ravna stopala
foto: Shutterstock

Masaža stopala lopticom. Sednite na stolicu a tenistku lopticu stavite iz ispod stopala. Masirajte stopalo tako što ćete valjati lopticu napred nazad, levo desno. Radite to 2 minuta jednom nogom i 2 drugom. Odmorite pa ponovite sve 10 puta.

Ravna stopala
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs