Ovaj položaj je mnogo opasan za telo

ŽENE NE SMEJU DA SEDE OVAKO! TAJ POLOŽAJ ŠIRI KUKOVE, A ZADNJICA POSTAJE RAVNA: Tvrdi doktor Duško Ilić!

Vreme je da povedemo računa o položaju svog tela

Saveti stručnjaka
18:04h Autor:
Foto: Printscreen/youtube/ Profex Akademija

Čim sednete, prekrstite noge? Oslonite se na sto laktovima? Naginjete se napred ka sagovorniku? Niste ni svesni kakve katastrofalne procese pokrećete time u svom telu, piše Lepa i srećna.

Upravo o ovome je govorio prof. dr Duško Ilić, profesor biomehanike na DIF-u, ističući da je u svojoj dugogodišnjoj praksi video slučajeve u kojima su ti procesi izazvali nepopravljive posledice.

"Pogledajte položaj tela kad sedite raširenih kolena - ona su paralelna sa kukovima. Čim noge prekrstite - koleno preko kolena - ovim pokretom širite kukove. Za to vreme zadnjica ne može da napravi nijednu kontrakciju mišića."

Čestim i dugotrajnim sedenjem u ovakvoj pozi izazivamo pogubne posledice. Naime, već za dve godine može doći do spadanja drugog, trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena kičme, a kukovi ostaju trajno širi.

Sve dame treba da znaju da u ovakvom položaju redovno slabe mišići zadnjice, a i muškarci ne smeju da zapostave tu činjenicu. Gluteus maksimus je jedan od najvažnijih mišića, a gluteus medijus i minimus su ključna podrška kukovima i brana od svih povreda.

Zato, kad sedite, vodite računa da kolena ne prebacujete jedno preko drugog već da ona budu u širini ramena ili širi od njih. Ovo pravilo ne mora da važi za kratke periode, kad negde sednete na brzu kafu, ali obavezno ga primenjujte u svim produženim seansama sedenja: na poslu, dužim sastancima, kad gledate televiziju ili pričate telefonom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...