reč stručnjaka

Ortopedski hirurg: Ovih 5 loših navika uzrokuju bol u leđima, prestanite odmah!

Poslušajte savete lekara šta treba da promenite među svojim kućnim navikama jer loše utiču na vašu kičmu

Saveti stručnjaka
Autor:
Ortopedski hirurg: Ovih 5 loših navika uzrokuju bol u leđima, prestanite odmah!
Foto: Profimedia

Pandemija korona virusa je većinu ljudi "prikovala" za rad od kuće. Konstantno sedenje za računarom i slabo kretanje loše se odražavaju na našu kičmu.

"Tokom pandemije mnogi pacijenti su se žalili na bolove u vratu i leđima. Međutim, i pre pandemije ova vrsta bolova je bila uobičajena. Prosečan pojedinac doživi jednu do dve epizode bolova u leđima godišnje, što može početi u dvadesetim i ponavljati se kasnije. Srećom, većina bolova u leđima rešava se za šest nedelja", kaže dr. Brajan A. Kol, ortopedski hirurg u Englewood Spine Associates u Englewoodu u Nju Džersiju.

Radite za laptopom iz kreveta

"Dok radite od kuće sigurno ste pronašli zanimljivo mesto koje je postalo vaša privremena kancelarija, uključujući i krevet. Verovatno ne obraćate pažnju, ali sigurno potonete u poluležeći položaj, a to može da izazove bol u donjem delu leđa, objašnjava.

Ceo život ste pogrešno prale kupaći kostim: Samo ovako će vam duže trajati!

foto: Shutterstock

Rešenje: Održavajte prirodni položaj kičme stavljanjem dodatnog jastuka iza donjeg dela kičme.

Loše spavanje

Istraživanja su pokazala da je loš kvalitet sna povezan s akutnim bolovima u donjem delu leđa, rekao je dr. Kol.

Iako ta povezanost nije objašnjena, činjenica je da svakodnevne aktivnosti naprežu telo, a odmor je ključan za oporavak mekih tkiva.

Moćna tečnost kiselih krastavčića: Smanjuje grčeve u mišićima i leči mamurluk!

foto: Profimedia

Rešenje: Dva su moguća uzroka bolova u leđima- položaj vašeg tela tokom spavanja ili dušek.

Pokušajte da pronađete što udodniji položaj, a dušek bi trebalo da bude dovoljno čvrst da podnese vašu težinu, ali i dovoljno mekan da možete ležati.

Izležavanje na kauču

Kauč i najdraža serija mogu ponekad da dovedu do bolova u leđima. Iako možda mislite da se oni javljaju jer dugo ležite ili sedite, ovo se više odnosi na to kako sedite, kaže.

Rešenje: Dok sedite vodite računa da imate čvrstu podršku u donjem delu leđa.

Rad u bašti

Ako u bašti podižete biljke ili držite zemlju u lošem položaju, to može dovesti do naprezanja u donjem delu leđa, a time i uzrokuje bolove.

Rešenje: Vežbajte sigurne tehnike podizanja, uključujući savijanje u kolenima u odnosu na struk, držeći predmete bliže grudima i izbegavajući uvijanje gornjeg dela tela.

Kuvanje

Najverovatnije stojite na tvrdoj podlozi duže vremena, a ako ste bosi ili ne nosite odgovarajuće cipele, može se javiti bol u petama, kaže dr. Temi Penholov, te dodaje da tada treba menjati način sedenja i hodanja.

Doručak za mršavljenje: Za mesec dana 2 kg manje! Izbacuje sve otrove iz creva! (RECEPT)

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs