oprez

NAUČNICI DOKAZALI KANCEROGENI EFEKAT: Ovakva buđ na hrani može da bude veoma opasna!

Jeste li ikada došli u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđala pri vrhu nakon što izvadite njen deo koji je promenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome...

Saveti stručnjaka
21:22h Autor:
NAUČNICI DOKAZALI KANCEROGENI EFEKAT: Ovakva buđ na hrani može da bude veoma opasna!
Foto: Shutterstock

Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom.

Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs