REČ STRUČNJAKA

DR PETAR OTAŠEVIĆ: Ovako telo poručuje da je srce u opasnosti - Ove simptome ne smete zanemarivati!

Pažljivo osluškujte svoj organizam

Saveti stručnjaka
14:33h Autor:
DR PETAR OTAŠEVIĆ: Ovako telo poručuje da je srce u opasnosti - Ove simptome ne smete zanemarivati!
Foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Brojnim istraživanjima je utvrđeno da se simptomi infarkta razlikuju kod muškaraca i žena. Žene mogu doživeti srčani udar, a da uopšte ne osete bol u grudima ili bilo koji drugi "uobičajeni" signal infarkta.

Dr Petar Otašević, specijalista interne medicine i supspecijalista kardiologije, načelnik Klinike za kardiologiju u IKVB "Dedinje", objašnjava zašto je to tako i koji su to najčešći signali koji se javljaju kod žena, a koji ukazuju da je srce u opasnosti:

"Žene zaista imaju simptome infarkta koji nisu povezani s bolom u grudima. To su bol u vratu, vilici ili ramenima, otežano disanje i mučnina s povraćanjem, znojenje, vrtoglavica... Razlozi ovih atipičnih simptoma nisu uvek jasni, ali se može pretpostaviti da su delom uzrokovani činjenicom da žene često imaju suženje ne samo velikih, već i manjih krvnih sudova što znači da je kod njih razvijenija koronarna mikrovaskularna bolest", rekao je.

"Simptomi srčanih problema kod žena su izraženiji dok miruju ili spavaju, što se obrazlaže time da su podložnije stresu. Emocionalni stres može lako da bude pokretač srčanog udara, ali kako žene svoje simptome ne prepoznaju uvek, obično se kasno jave lekaru. Događa se, zbog atipičnih tegoba, i da se žena obrati lekaru ali da on ne postavi odgovarajuću dijagnozu, ili da to ne učini na vreme", rekao je prof. dr Otašević za "Kurir zdravlje".

Tradicionalni faktori rizika su visoki holesterol, visok pritisak ili gojaznost, ali kod žena važnu ulogu u nastanku kardiovaskularnih bolesti mogu imati i drugi faktori.

Dijabetes može promeniti način na koji žene osećaju bol zbog čega imaju veći rizik od srčanog udara bez simptoma. Zatim, pušenje kod žena nosi veći rizik za srčane bolesti, nego kod muškaraca.

OVO POVRĆE JE PRAVO BLAGO ZA ORGANIZAM: Reguliše šećer u krvi, čuva jetru i poboljšava probavu!

srce
foto: Shutterstock

Neaktivnost, odnosno odsustvo fizičke aktivnosti, prisutnije je kod žena baš kao i stres i depresija. Ovi problemi postali su sve uočljiviji tokom pandemije korona virusa, a depresija i inače otežava održavanje zdravog načina života i praćenje preporučenog načina lečenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs